×
×

Čas na opravdové partnerství!

Čas na opravdové partnerství!

Partnerský program je již řadu let projektem GS1 Czech Republic a vybraných technických a technologických firem. Získat statut Akreditovaného partnera není jednoduché. Společnosti musí plnit přísná kritéria programu.

Certifikát akreditovaného partnera GS1 Czech Republic uživatelům garantuje vysokou kvalitu poskytovaných služeb dodavatele řešení, která jsou v souladu se standardy GS1. Úzké napojení GS1 Czech Republic na technické a technologické firmy má počátky již v 80. letech. Tehdy to byly právě tyto společnosti, které stály u prvních implementací a později pomohly masovému rozšíření standardní identifikace produktů, automatizaci v retailu i rozvoji návazných technologií.
Půlstoletí globálního vývoje přineslo řadu nových identifikačních struktur, datových nosičů a komunikačních standardů. Systém GS1 se vyvinul v rozsáhlý soubor standardů, který flexibilně reaguje na potřeby uživatelů. Adekvátně rozvoji trhu rostou i nároky na správnou implementaci řešení, která přímo zasahují do efektivity obchodních procesů a ovlivňují prakticky celou ekonomiku.
GS1 Czech Republic si byla vždy vědoma jedinečné role dodavatelů pro Systém GS1 při zavádění standardů do praxe. V ČR je v tomto oboru registrováno více než 80 firem, které mají přístup k informacím o standardu. Partnerský program vznikl s cílem rozšíření expertního zázemí pro národní organizaci GS1 a jako takový již řadu let plní svoji funkci.
Akreditovaní partneři hrdě deklarují svou profesionalitu a vysokou kvalitu širokého portfolia služeb. Dnes vám chceme navíc představit i konkrétní pracovníky akreditovaných společností, kteří stojí za úspěchy svých firem i celého partnerského programu.

BARTECH - Aplikace a řešení

O společnosti

Společnost Bartech se od svého vzniku v roce 1995 specializuje na technologie automatické identifikace. „Pomáháme našim klientům řešit potřeby v oblasti automatické identifikace a doporučujeme vždy jen ověřená řešení, která bychom si zvolili sami, kdybychom byli v pozici klienta. Za dobu našeho působení jsme posílili a stabilizovali naši pozici na trhu. Zaměřujeme se na vývoj a dodávky systémů automatizace, sběru dat, sledování a řízení výroby,“ vysvětluje jednatel společnosti Antonín Měchura. Nosnými řešeními jsou MES systémy xTrace a xMost, které sledují výrobu z pohledu produktu i z pohledu výrobních strojů. Jde o získávání online reálných dat přímo z výrobních strojů. „Těmito systémy pomáháme našim zákazníkům zvyšovat efektivitu výrobních procesů, kvalitu vyráběných produktů a snižovat počty reklamací a vad,“ doplňuje Antonín Měchura.

Produkty a řešení společnosti Bartech najdete v automobilovém, elektrotechnickém, strojírenském, plastikářském, potravinářském i zdravotnickém průmyslu. Mezi zákazníky patří jak velké globální firmy, kterým společnost dodává komplexní MES systémy pro řízení výroby, tak středně velké a malé firmy, kterým Bartech úspěšně dodává systémy pro monitorování strojů a výroby, technologie a kamerové systémy pro automatickou identifikaci a rozpoznání vad výrobku i řešení automatického tisku čárových kódů včetně kvalitních termotransferových tiskáren.

V čem jsme silní

Společnost má silný vlastní tým vývojářů, takže svá řešení neustále rozvíjí na základě potřeb zákazníků a současně uvádí na trh nové aplikace a řešení zejména pro segment výrobních společností. „Jsme hrdí na to, že vyvíjíme vlastní řešení, která uvádíme na trh už 25 let. Naší devízou je schopnost dodat zákazníkům kompletně celé řešení – od potřebného hardwaru a technologií, jako jsou kamerové systémy, snímače či terminály pro naše mobilní řešení, až po implementaci samotného softwarového řešení,“ říká Antonín Měchura.

U dodávaných technologií si Bartech zakládá na produktové nezávislosti a dodává produkty všech významných technologických společností. Jeho pracovníci tak zákazníkovi dokážou doporučit to nejvhodnější řešení právě pro jeho specifické podmínky, a to z celého produktového portfolia dostupného na trhu.

Co je naším cílem

Akreditovaný partner GS1 Czech Republic díky servisnímu oddělení a předprodejním servisům garantuje spolehlivost a rychlost dodávek všech svých produktů včetně spotřebního materiálu. Poskytuje kvalitní a rychlý servis jak ve svém servisním středisku, tak přímo u zákazníka. Současně poskytuje internetové i telefonické poradenství prostřednictvím systému podpory. „Všechny naše projekty začínají důkladnou analýzou potřeb tak, aby výsledkem bylo kvalitní a ověřené řešení vedoucí k cíli projektu. Bez přestání sledujeme nové trendy a neustálými inovacemi a poznáváním nových technologií zlepšujeme naše oborové znalosti a tím i služby poskytované našim klientům,“ uzavírá jednatel společnosti. „Naším prvořadým cílem je spokojenost zákazníků, o čemž svědčí naše reference – naše produkty a služby využívají stovky našich zákazníků. Zastupujeme značkové výrobce technologií a spolupracujeme na lokalizacích zařízení i programů.“ Dodávané produkty včetně spotřebního materiálu zaměstnanci průběžně testují. Velkou kapacitou skladu Bartech dokáže rychle pokrýt požadavky obchodních partnerů i koncových zákazníků. Společnost dbá na profesionalitu a neustálé vzdělávání svých pracovníků, kteří tvoří jeden sehraný tým se vzájemnou zastupitelností.

Společnost v číslech

  • ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI: 1995
  • POČET ZAMĚSTNANCŮ: 25
  • OBRAT 2021: 44 mil. Kč
  • CERTIFIKACE: ISO 9001:2016
  • POBOČKY: Hodonín, Holíč(Slovensko)
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO SW: Bartech, Seagull, Teklynx
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO HW: Bartech, Zebra, Honeywell, Carl Valentin, Unitech, Axicon, Omron

Milníky

  • 1998 - Založení sesterské společnosti na Slovensku, získání projektu na vybavení 150 lékáren pro řešení tisku a snímání čárových kódů
  • 2002 - Uvedení mobilní aplikace pro logistiku a inventarizaci majetku postavené na čárových kódech
  • 2005 - Uvedení na trh MES systému xTrace pro sledování a řízení výroby
  • 2011 - Partnerství se společnostmi Microsoft a GS1 Czech Republic
  • 2021 - Uvedení na trh systému xMost pro sledování výrobních strojů a zakázek

Vize pro rok 2030

Jak bude asi vypadat situace v roce 2030? Vzhledem k zvyšujícím se nárokům zákazníků s požadavkem na nízkou cenu a vysokou kvalitu produktů lze předpokládat, že se bude stále více investovat do nových technologií, které by mohly nahradit lidskou činnost. Automatizace procesů a používání robotů zcela jistě postihne výrobu, retail i logistiku. Zároveň se můžeme dočkat nástupu technologií zaměřených na bezkontaktní identifikaci zákazníka, a to především v maloobchodu a v logistice. I produkty budou častěji označovány např. RFID tagy.
Přesto jsme přesvědčeni, že bude stále velké množství aplikací, kde se bude využívat standardní čárový kód. Nechme se překvapit a za pár let se spolu ohlédneme do minulosti.

Michal Pivka - obchodní manažer

Sedmnáct let v oboru automatické identifikace. Předtím pracoval v telekomunikacích. Naplňuje ho možnost pomáhat zákazníkům s hledáním cest k zvýšení efektivity jejich práce. Proto se zajímá o nové technologie, jejichž použití jsou přínosem k dosažení cíle.

SPECIALIZACE: Poradenství v oblasti výrobních procesů, verifikace 1D a 2D kódů, RFID, kamerové systémy, zvyšování kvality a optimalizace.

REFERENCE: Spolupráce na vývoji výrobních systémů Bartech. Implementace Systému GS1 na logistických jednotkách ve společnosti KM Beta z oboru stavebnictví.

 

Karel Jurkovič - technik

Sedmnáct let v oboru automatické identifikace. Předtím sedm let v oboru IT. Nejvíce ho baví pomáhat zákazníkovi vyřešit zdánlivě neřešitelné problémy.

SPECIALIZACE: Technika, elektronika, IT, vývoj specializovaných zařízení.

REFERENCE: Vývoj vlastního HW pro sběr dat z výroby s propojením na výrobní stroje ve společnostech Honeywell a Panasonic.

ICS IDENTIFIKAČNÍ SYSTÉMY - tradice a spolehlivost

O společnosti

ICS Identifikační systémy vznikly v r. 1991 jako jedna z třinácti společností ICS v Evropě. Jiří Černý, akcionář a ředitel ICS AG ve Švýcarsku, se chopil příležitosti k založení další firmy ICS přímo v Čechách. „Díky úzké spolupráci ve skupině ICS International jsme tu v krátkém čase dosáhli vysoké úrovně v oblasti automatické identifikace,“ říká Jiří Černý, který je největším akcionářem po celou dobu existence společnosti.

Z mezinárodních vazeb firma těžila především při vývoji SW. Spolupráce pražské a švýcarské ICS spočívala hlavně ve vývoji programovacích nástrojů. Například koncem 90. let vznikl a pak se dále rozvíjel program ProGen – hardwarově nezávislá platforma, která dovoluje programovat uživatelské aplikace na PC a provozovat je na různých mobilních terminálech. Vedle vývojových nástrojů pražská ICS vytvořila i několik autonomních systémů ProBaze, jež nacházejí uplatnění jak při evidenci majetku (ProBaze MAJETEK), tak v oblasti nakládání s odpady – tam jde o identifikaci a evidenci sváženého odpadu (ProBaze ODPADY SVOZ) nebo odevzdávaného odpadu na sběrných dvorech (ProBaze ODPADY DVŮR). Z oblasti logistiky se jedná o nástroj pro generování SSCC kódů a možnou dosledovatelnost výrobků (ProBaze PRINT SSCC).

Od roku 2006 ICS sídlí ve vlastní budově v Praze 8 – Libni. V roce 2011 byla zřízena pobočka na Moravě. ICS se dlouhodobě orientuje hlavně na řešení na míru, která vytváří ve spolupráci s různými ERP systémy. „Využíváme moderní trendy v identifikaci, aby bylo dosaženo maximální efektivity jak při zavádění, tak při provozu identifikačních systémů. To není možné bez úzké spolupráce dodavatele s uživatelem. Naší ambicí je maximální vstřícnost a individuální přístup,“ vysvětluje Jiří Černý. Řešení ICS nacházejí uplatnění v různých částech logistického řetězce, ve skladovém hospodářství, ve výrobě, při evidenci majetku či uměleckých sbírek nebo managementu odpadu.

V čem jsme silní

ICS více než 30 let zákazníkům pomáhá dosáhnout rychlé a spolehlivé identifikace všech potřebných objektů. To se neobejde bez důkladné analýzy jejich potřeb a odborného poradenství. Většinou není těžištěm problému přenos dat (internet, EDI…), ale materiálový tok postavený na nosičích informací. Těmi mohou být typicky etikety, případně RFID tagy. Požadavky na jejich provedení a funkci jsou velmi rozdílné. Podle odvětví hraje velkou roli nejen velikost, trvanlivost a aplikace etiket, ale i použití správných standardů pro datový obsah. Vzhledem k dlouholetým zkušenostem, průběžnému školení a úzké spolupráci s dodavateli mohou pracovníci ICS komplexně poradit při výběru etiket a zároveň zajistit i dodávky podle potřeb zákazníka v žádaném množství přímo na místo určení.

Co je naším cílem

Vedle stávajících řešení ICS rozšiřuje aktivity do nových oblastí. Jednou z nich je značení zdravotnických prostředků a techniky podle stanovených standardů (projekty ve firmách Dahlhausen nebo Cheiron). Ke zdravotnickému materiálu se vztahuje i nejnovější způsob značení známý pod zkratkou UDI, kde společnost (mj. díky spolupráci v rámci mezinárodní skupiny ICS) získala znalosti jak standardů GS1, tak HIBCC. Cílem je kompletní poradenství českým výrobcům při pronikání na místní i zahraniční trhy. Další významnou oblastí působení je provádění inventarizace majetku zakázkovým způsobem.

ICS dokáže být nápomocna všude tam, kde je zapotřebí automatická identifikace. Jejím cílem je uspokojit potřeby zákazníků a podporovat tak dlouhodobou spolupráci. Kromě dodávek HW, SW a spotřebního materiálu ICS poskytuje i nejrůznější služby při přípravě a realizaci projektů, provádění analýz, konzultační činnost, zakázkový tisk a záruční i pozáruční servis.

Společnost v číslech

  • ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI: 1991
  • POČET ZAMĚSTNANCŮ: 15
  • OBRAT 2021: 47 mil. Kč
  • CERTIFIKACE: ISO:9001
  • POBOČKY: Praha, Slavkov u Brna
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO SW: ICS ProBaze, NiceLabel, Seagull Scientific, Teklynx, ZEBRA Technologies, Soti, Ivanti
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO HW: Denso, Datalogic, Zebra, Towa

Milníky

  • 1992 - První vlastní aplikace pro mobilní terminál MARS 430
  • 2006 - Změna sídla a stěhování do vlastní budovy
  • 2011 - Otevření pobočky na Moravě
  • 2016 - Premier partner ZEBRA
  • 2021 - Uvedení on-line SW ProBaze ODPADY DVŮR

Vize pro rok 2030

S masovým rozšířením smartphonů sledujeme obdobný vývoj přístupu uživatelů, jako tomu bylo před 40 lety s osobními počítači IBM. Vedle specializovaných aplikací pro experty se stále více rozšiřují nové aplikace pro širokou škálu uživatelů. Dnešní běžné snímání QR kódu pomocí kamery pro čtení odkazů na webové stránky restaurací, informačních středisek a dalších firem se do budoucna rozšíří na detailní informace o všech produktech.
Dojde k zániku lineárních snímačů a nárůstu snímaných informací na všech úrovních sběru dat. Integrované NFC snímače umožní nejenom platby, ale i rozvoj dalších služeb využívajících identifikaci. Díky hromadné výrobě se bude snižovat cena RFID tagů a tím bude vzrůstat jejich atraktivita. Obzvláště v distribuci a prodeji textilních produktů se bude nabízet možnost rychlé identifikace při inventarizaci a kontrole. Důležitou roli v logistice bude hrát i blockchain – technologie, která umožní unikátní identifikaci cenných produktů.

Eva Bohuslavová - odborná referentka

Absolventka VŠE v Praze, Fakulta automatizovaných systémů řízení, v oboru autoID působí od roku 2003. Ráda pracuje s klienty na nových logistických postupech a usnadňuje jim práci v provozu i kancelářích.

SPECIALIZACE: Realizace a podpora logistických značení podle GS1 nebo vlastní s využitím čárových a 2D kódů ve všech oblastech od skladů po odpadové hospodářství.

REFERENCE: Spolupráce na značení palet logistickou etiketou v Plzeňském Prazdroji; identifikace kontejnerů a jejich logistika pro odpadové hospodářství ve společnosti Hantály Velké Pavlovice.

Stanislav Cepník - vedoucí projektů

Absolvent ČVUT v Praze působí v oboru automatické identifikace od roku 1992. Rád přináší návrhy nových způsobů identifikace zboží ve firmách a potkává nové výzvy.

SPECIALIZACE: Řízení projektů pro skladové a logistické aplikace a inventarizaci majetku.

REFERENCE: Značení, identifikace a logistika oděvů ve společnosti Pietro Filipi a inventarizace majetku a uměleckých sbírek čárovým kódem na Pražském hradě.

EPRIN - automatizace, digitalizace, robotizace

O společnosti

Svoji pozici na trhu si společnost EPRIN buduje již od roku 1992. „Tehdy byla naše společnost známá především v oblasti obalů a způsobů označování zboží. Přechod do oblasti automatické identifikace byl plynulý a rostl s požadavky zákazníků,“ vysvětluje Jan Jelínek, jednatel společnosti EPRIN.
Od založení je firma aktivním členem sdružení GS1 Czech Republic a uživatelům poskytuje metodické, výukové a koordinační služby a podporu pro implementaci standardů GS1. Přední český systémový integrátor patří mezi lídry v oblasti automatické identifikace v České republice a na Slovensku. V posledních letech se může pochlubit celosvětovou působností. „Naše stroje a řešení dnes najdete v Číně, Německu, Francii, USA, Velké Británii, Nizozemsku, Maďarsku a dalších zemích,“ uvádí Jan Jelínek.

V čem jsme silní

„Jako efektivní a chytrá firma s třicetiletou tradicí se zaměřujeme především na komplexní vývoj a implementaci řešení pro automatickou identifikaci, robotizaci, vývoj softwaru na míru, poradenství, konzultace, servis a širokou škálu dodávek hardwaru a spotřebních materiálů (etiket, karbonových pásek aj.),“ odpovídá jednatel společnosti EPRIN. Společnost je vnímána jako spolehlivý, silný a inovativní partner. Mezi její partnery patří nejen GS1 Czech Republic, ale také FANUC, Honeywell, Zebra Technologies, SATO, Panasonic, Sewio Networks a další. Jedinečnost společnosti spočívá především v síle, spolehlivosti a zkušenostech, které využívá ve prospěch zákazníků z různých odvětví. „Rychle a přesně tvoříme, sbíráme, zpracováváme a zobrazujeme aktuální data. Za dobu působení jsme navázali četné partnerské vztahy s předními dodavateli moderních informačních technologií světových značek,“ uzavírá Jan Jelínek. „My jsme EPRIN, my jsme automatizace, digitalizace a robotizace.“

Co je naším cílem

Vizí společnosti EPRIN je být předním a profesionálním partnerem pro implementaci komplexních řešení v automatické identifikaci a automatizaci. Proto inovuje a využívá moderních technologií z oboru. Společnost rozšiřuje portfolio spokojených zákazníků a snaží se o dlouhodobou perspektivu. „Usilujeme o dynamický rozvoj, který vytváří synergii mezi našimi významnými partnery díky komplexním řešením. Přitom posilujeme náš vztah k hodnotám, jako je sociální a ekologická odpovědnost,“ říká Jan Jelínek. „EPRIN pracuje s výzvami, jež přicházejí z trhu, a opírá se o naše know-how, zkušenosti a profesionalitu.“ Řešení od akreditovaného partnera GS1 Czech Republic pro automatickou identifikaci a sběr dat pomáhají minimalizovat výskyt lidských omylů a maximalizovat úsporu času, financí i lidských zdrojů. Manažeři společnosti inspirují zákazníky k inovacím a implementaci řešení Průmyslu 4.0. Jakákoliv činnost ve firmě je založena na sociální a ekologické odpovědnosti vůči trhu, lidem a vyváženosti vůči přírodě.

Společnost v číslech

  • ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI: 1992
  • POČET ZAMĚSTNANCŮ: 40
  • OBRAT 2021: 131 mil. Kč
  • CERTIFIKACE: Certifikace ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, REMA Zelená firma, FANUC Authorized integrator, Zebra Premier Solution Partner, Honeywell Platinum Performance Partner, SATO Premier Business Partner Loftware – NiceLabel Partner Program, QI DC Cocept Development Partner
  • POBOČKY: Brno
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO SW: ECONIT odpadové hospodářství, EPOSS inventarizace, EWA sklady, Mobilní technik, Loftware Nicelabel, Sewio, ApliControl, EPRIN PLC
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO HW: EPRIN, FANUC, Zebra, Honeywell, SATO, Collamat, Keyence, Klinger, Omron, Panasonic, Sewio, Extreme Networks, HP Aruba Networks

Milníky

  • 1996 - AIM Europe partner
  • 2009 - TOP 10 firem ve městě Brně
  • 2012 - GS1 Cena Jaroslava Martinice za přínos pro rozvoj standardizace
  • 2016 - Nominace na NEJ inovátora Jihomoravského kraje
  • 2021 - Nejvíce prodaných robotů FANUC

Vize pro rok 2030

Bezkontaktní identifikace objektů a osob s milimetrovou přesností místa a spolehlivostí dat. Další rozmach automatizace a robotizace v oblastech, kde ještě chyběly nebo byly využívány k jednoduchým úkonům. Rozvoj robotizace v odpadovém hospodářství včetně třídění. Chytrá autonomní vozidla, autonomní zaskladňování a autonomní expedice v intralogistice. Nárůst poptávky na robotizaci nejen v oblastech fyzického pohybu, ale i na robotizaci v datech, ve strojové digitalizaci a mnoha robustních SW řešeních. Technologie budou schopny reagovat na myšlenky člověka, např. digitální vůně, chutě a virtuální realita.
Z pohledu naší společnosti jde o rozmanitý prostor s mnoha možnostmi a značným potenciálem výzkumu a vývoje, které již dnes provádíme.

Jiří Čermák - vedoucí SW oddělení

Naplňuje ho práce s moderními technologiemi a jejich využití pro optimalizaci procesů zákazníka.

SPECIALIZACE: Dohled nad týmem programátorů a jejich rozvojem, vedení SW projektů, konzultace technických možností s obchodním týmem.

REFERENCE: ECONIT–dimenzované řešení elektronické evidence odpadů pro samosprávy a města v ČR a SR s partnerem JRK Česká republika, komplexní digitální řešení skladů (EWA) v Mivardi, firmware pro robotické aplikátory (ARP) pro firmu Charvát.

Jiří Šindelka - generální ředitel

Na práci vrcholového manažera ho nejvíce zajímá možnost ovlivnit chod celé firmy. „Je jedno, jestli jde o nastavování procesů, přípravu a koordinaci velkého projektu nebo každodenní people management. Jsem rád, pokud věci fungují efektivně, a ze své pozice dokážu tohoto cíle dosáhnout. Otevřená komunikace a zpětná vazba se ukazují jako správná cesta.“

SPECIALIZACE: Vedení společnosti, konzultace technických a softwarových specifikací projektů, nastavování inovativních procesů společnosti, dohled nad vedoucími oddělení a projektovými manažery.

REFERENCE: Manipulace skleněných polotovarů, kamerová kontrola a identifikace za nestálých světelných podmínek ve společnosti Crystalex, robotická aplikace tištěných etiket na balení napříč světovými závody (Xylo Machinery), přiřazování digitálních kanbanových karet pomocí čárových kódů k produktovým průvodkám a jejich lokalizace v reálném čase ve společnosti Siemens Brno.

GABEN - inovativní řešení

O společnosti

Firma GABEN je ryze českou společností, která byla založena v roce 1991. Specializuje se na oblast automatické identifikace pro výrobní a logistické podniky. Vyvíjí a dodává řešení pro sběr dat ve výrobě, jako jsou terminály a snímače čárových a 2D kódů. V oblasti tiskových řešení nabízí tiskárny a automatické aplikátory, software pro návrh a tisk štítků a spotřební materiál v podobě etiket, visaček a termotransferových pásek apod.

Od samotného vzniku společnost klade důraz na technickou podporu zákazníků. Tomu je podřízena i struktura firmy, kdy převažují zejména pracovníci technického oddělení. Firma GABEN je držitelem certifikace podle norem ISO 9001:2016 v oborech obchodní služby, realizace projektů a servis zařízení.

V čem jsme silní

„Specifické požadavky z oblasti průmyslu nás vedly k vlastnímu vývoji SW i HW produktů. Ve spolupráci s univerzitními partnery z VŠB-TUO, ČVUT v Praze, ze Slovenska, ale i z Jižní Koreje byly úspěšně řešeny desítky výzkumných projektů, které umožňují realizovat dlouhodobě přínosná řešení. Vlastními silami a také právě ve spolupráci s našimi partnery tak vznikají výrobky splňující nejnáročnější podmínky nasazení v průmyslu, zdravotnictví, ale i v dalších odvětvích,“ prozrazuje Pavel Benda, jednatel společnosti GABEN. Akreditovaný partner GS1 Czech Republic provozuje výrobní linku na výrobu samolepicích etiket v rolích a chytrých etiket (tzv. SMART- LABEL) osazených RFID čipem.

Společnost navrhuje a vyrábí automatické aplikátory etiket na míru požadavkům zákazníka. Každý aplikátor etiket je originál, jehož systém řízení je naprogramován a nastaven pro dosažení optimální funkcionality konkrétní aplikace.

Co je naším cílem

Mezi produkty společnosti GABEN patří rovněž GBTouch, dotykový průmyslový terminál, vyvinutý a vyráběný plně vlastními silami. Zákazníci jej nasazují v systémech odvádění výroby, kde mj. slouží k zobrazování výrobní dokumentace, sledování instruktážních videí apod. V provozech zákazníků jsou využívány společně se snímači čárových kódů, čtečkami přístupových karet a doplňují systémy automatické aplikace etiket.

„S podporou našich programátorů nabízíme zákazníkům kompletní portfolio služeb od návrhu až po realizaci, zahrnující kompletní řešení systému automatické identifikace a sběru dat, na platformách čárových kódů, RFID nebo kamerových systémů, a to ve výrobních a logistických procesech,“ doplňuje Pavel Benda. „Naším cílem je být spolehlivými partnery našim klientům a být vždy na špičce v inovacích a uvádění nových technologií do praxe.“ Společnost GABEN je dlouholetým autorizovaným servisním partnerem společností Toyota Denso, Honeywell a ZEBRA.

Společnost v číslech

  • ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI: 1991
  • POČET ZAMĚSTNANCŮ: 40
  • OBRAT 2021: 96 mil. Kč
  • CERTIFIKACE: ISO 9001 : 2016 Quality Managment System, Certifikovaný partner Zebra, HONEYWELL, DATALOGIC, DENSO
  • POBOČKY: Ostrava, Trenčín (Slovensko), Curych (Švýcarsko)
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO SW: GABEN GBMenu, Gabeti, GBC Store, GBC Line, Mes Line; SOTI: SOTI MobiControl , SEAGULLSCIENTIFIC: BarTender, LOFTWARE: NiceLabel, TEKLYNX: Codesoft, LabelView, Label Matrix, ZEBRA: Zebra Desinger a další
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO HW: GABEN, Toyota Denso, ZEBRA, Honeywell, Datalogic, Sick, REA Verifier, Impinj, Extreme Networks

Milníky

  • 1997 - První komplexní projekt sběru dat ve výrobě v KORADO Česká Třebová
  • 2007 - Vývoj a výroba vlastních automatických aplikátorů etiket
  • 2012 - Spuštění výrobní linky na výrobu samolepicích etiket a chytrých etiket s RFID čipy
  • 2014 - První vyrobená tisícovka průmyslových dotykových displejů GBTOUCH
  • 2018 - První stovka instalací RFID systémů na vozidlech svozu komunálního odpadu v ČR

Vize pro rok 2030

Neustále rostoucí tlak na efektivitu procesů, posun směrem ke konceptu Industry 4.0. Vyšší podíl automatizace ve všech odvětvích. Eliminace interakce člověka v oboru automatické identifikace, zvýšení poptávky na sledování čím dál tím většího počtu provozních veličin. V praxi například přechod od ručních snímačů kódů ke snímačům fixním a masivnější nasazování technologií RFID, optického rozpoznávání apod. Stále větší podíl SW řešení na zvyšování efektivity, zejména těch s využitím prvků umělé inteligence, která dokážou s nasbíranými daty dále pracovat, umožní proaktivní management, predikci kolizních či chybových stavů apod. Sklady budou křižovat autonomní vozíky a automatické zaskladňovací systémy. Nebude to jen o samotné identifikaci, ale právě tyto technologie budou daleko více pomáhat a poskytovat garance dodržování standardů a kvality výroby.

Radoslav Nowak - vedoucí technického oddělení

Absolvent VŠB-TU Ostrava, strojní inženýr; od roku 2004 zastává pozici vedoucího technického oddělení. Na své profesi má rád neustálý vývoj v oblasti auto-ID technologií a variabilitu poptávaných řešení ze strany zákazníků.

SPECIALIZACE: Předprodejní a poprodejní podpora zákazníků z technického hlediska, uzavírání servisních smluv, management oprav, konfigurace autoID zařízení.

REFERENCE: Implementace SW pro management mobilních zařízení a tiskáren u klíčových zákazníků (Vitesco Technologies, Continental, Siemens). Využití Mobile Device Managementu v souvislosti s přechodem na OS Android u autoID zařízení.

Pavel Staša - vedoucí RFID oddělení

Absolvent VŠB-TUO, obor automatizace technologických procesů. Baví ho hledání nových příležitostí a nových, netradičních řešení pro integraci autoID prostředků.

SPECIALIZACE: Veškeré aktivity související s implementací autoID řešení v podmínkách zákazníka; od jednání s partnery přes návrh řešení až po zajištění realizace.

REFERENCE: Implementace RFID technologie do logistických sítí automobilového průmyslu – mezinárodní projekt s cílem vyvinout řešení, které by splňovalo požadavky kladené na logistiku automobilového průmyslu.

KODYS - mobilita pro vaše data

O společnosti

U počátků pronikání čárového kódu do tehdejšího Československa stál Zdeněk Vonásek, který v roce 1991 společně s Brianem Marcelem založil firmu specializovanou na automatickou identifikaci. Zpočátku se KODYS specializoval především na dodávky zařízení pro tisk a snímání čárových kódů a s tím souvisejícího spotřebního materiálu. V polovině 90. let firma začala postupně rozšiřovat své portfolio nabízených služeb o software využívající tato zařízení. Vzniklo vlastní softwarové oddělení, které vyvíjí své aplikace především pro mobilní terminály a implementuje také WMS.

KODYS od svého založení staví na inovacích, zákaznickém přístupu, vysokém know-how a komplexnosti dodávaných řešení. Letité zkušenosti a přístup k nejmodernějším technologiím pro sběr, přenos a zpracování dat umožnily vytvářet komplexní aplikační systémy pro široké spektrum zákazníků z nejrůznějších odvětví průmyslu, obchodu a služeb.

V roce 1996 začal ve společnosti KODYS pracovat Jan Příhoda.

Nastoupil jako vývojář aplikací a později prošel ředitelskými pozicemi – zákaznických služeb a obchodního oddělení. V roce 2010, po skonu zakladatele společnosti KODYS Zdeňka Vonáska, se stal ředitelem a také od téhož roku zastupuje KODYS v představenstvu GS1 Czech Republic.

V čem jsme silní

V průběhu let se KODYS transformoval v předního dodavatele řešení pro automatizaci procesů v řadě odvětví a činností – od skladů přes logistiku, retail až po práci techniků v terénu nebo sledování výrobních operací. Dodávaná řešení zahrnují kromě softwarových aplikací a souvisejících implementačních služeb také dodávky hardwaru, spotřebního materiálu (etikety, pásky, plastové karty), prodejní a poprodejní podporu (formou SLA). KODYS je klíčovým partnerem nejvýznamnějších světových dodavatelů řešení pro řízení logistického řetězce (Körber Supply Chain Solutions) i technologických firem (Zebra Technologies, Honeywell, Extreme Networks, Datalogic, Interroll a SOTI). KODYS je též zakládajícím a aktivním členem sdružení GS1 Czech Republic. Získané certifikace ISO dokládají dodržování standardizace procesů. Služby společnosti KODYS přinášejí zákazníkům zefektivnění pracovních a technologických postupů, úsporu nákladů a okamžitý přístup k informacím kdykoliv a kdekoliv tam, kde pracovník vykonává svou činnost. Firemní motto zní: „KODYS pomáhá svým zákazníkům zefektivňovat firemní procesy – zvyšovat produktivitu práce a snižovat chybovost.“

Co je naším cílem

Budoucnost spočívá v digitalizaci a automatizaci, kterou KODYS chápe ve dvou rovinách. První souvisí s digitalizací procesů od výroby přes logistiku až po obchod a dodání zboží ke koncovému uživateli. Informace v rámci těchto procesů je pořizována, uchovávána i vzájemně vyměňována v digitální formě. Jde tedy o náhradu lidské činnosti v souvislosti s evidencí procesů či zboží. „Zde vidíme prostor pro nová řešení v oblasti automatického snímání a strojového vidění spojená s informačními systémy pokrývajícími zmíněné činnosti,“ vysvětluje Jan Příhoda, ředitel společnosti.

Druhou rovinou je automatizace v rámci vnitroskladové logistiky, kdy je nahrazena fyzická práce člověka. Jde nejčastěji o manipulaci se zbožím – skládání zboží na paletu robotem, automatické označení zboží či přepravních jednotek, automatická identifikace zboží pomocí stacionárních snímačů čárových kódů nebo přesun zboží v rámci skladů pomocí inteligentních dopravníků či autonomních robotů. I z tohoto důvodu KODYS založil divizi automatizace, která se specializuje na implementaci těchto řešení.

Všechna tato řešení samozřejmě musí být zastřešena aplikacemi, které informace budou zpracovávat – ať už jde o WMS (systém řízeného skladu) nebo aplikace pro práci s daty v terénu. „V obou těchto oblastech očekáváme velký rozvoj do budoucích let, a to především z důvodu tlaku na minimalizaci nákladů a chybovosti, ale i dlouhodobého nedostatku pracovníků na tyto pozice,“ uzavírá Jan Příhoda.

Společnost v číslech

  • ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI: 1991
  • POČET ZAMĚSTNANCŮ: 53
  • OBRAT 2021: 303 mil. Kč
  • CERTIFIKACE: ISO 9001 a 14001, Microsoft Gold Certified Partner (oblast vývoje aplikací); Premier Solution Partner & Platinum Partner Zebra Technologies, Honeywell
  • POBOČKY: Praha
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO SW: K.Motion Warehouse Edge, K.voice, K.inspector, EVIDEI, SOTI MDM, K.aplikator, K.balance
  • ZNAČKY DODÁVANÉHO HW: Zebra, Honeywell, Datalogic, Interroll, Yaskawa

Milníky

  • 1996 - Implementace prvního komplexního řešení (aplikace pro mobilní terminály, tiskárny pro maloobchodní společnost Delvita)
  • 1999 - První implementace bezdrátové sítě (WLAN) pro on-line komunikaci mobilních terminálů
  • 2005 - Implementace prvního systému řízeného skladu – WMS
  • 2014 - První aplikace vyvinutá a dodaná formou cloudové služby (SaaS) pro pracovníky provádějící údržbu v terénu
  • 2018 - Dosaženo tržby 300 mil. Kč

Milníky

KODYS vidí budoucnost v sílící poptávce po digitalizaci a automatizaci skladových a výrobních procesů, aby se zajistila požadovaná efektivita a snížila chybovost, a to nejen kvůli situaci na trhu práce. Ve skladech se zboží automatizovaně přesouvá prostřednictvím robotů či dopravníků k pracovníkům, kteří provádí jen práci s vyšší přidanou hodnotou, a ve výrobě pak probíhají procesy zcela bez lidského zásahu. Paralelně s tím sleduje změny probíhající na trhu a rozšiřuje obchodní model o dodávky řešení či zařízení formou služby.

Ondřej Sklenička - obchodní konzultant

Absolvent informatiky na ČZU ve společnosti KODYS pracuje již 12. rokem. Na jeho profesi ho nejvíce baví její rozmanitost.

SPECIALIZACE: Obchodní konzultant; pomáhá zákazníkům najít správné řešení pro jejich potřeby pomocí autoID, aby byli efektivnější a přesnější.

REFERENCE: Za nejzajímavější projekty považuje ty, které stále vyvíjí a kde je následně vidět přínos v nasazeném řešení – jako např. nasazení systému WMS do e-shopového skladu společnosti Dr. Max.

Martin Dejmal - vedoucí skupiny WMS

Po studiích elektrotechniky se věnoval nejprve správě IT. Do společnosti KODYS nastoupil v roce 2008 jako projektový manažer a postupně převzal roli konzultanta pro systémy řízeného skladu.

SPECIALIZACE: Každodenní operativa týmu, předprodejní podpora, realizace i rozvoj komplexních projektů.

REFERENCE: Mountfield, jehož distribuční centrum kombinuje nejen různorodý sortiment (od šroubků po traktory), ale i charakter procesů (distribuce, e-shop).