×
×

Mondelēz díky EDI automatizuje zpracování objednávek

Mondelēz díky EDI automatizuje zpracování objednávek

Napsal/a Zuzana Lazarová, Marketing Manager, GRIT, 13. 10. 2023. Kategorie: , ,

Česká divize jednoho z největších výrobců cukrovinek na světě musí každý den zpracovat stovky objednávek, dodacích listů nebo faktur. Proto již v roce 2002 zavedla EDI, které jí pomáhá velkou část administrativní práce odbavovat bez zásahu člověka. Bezpapírovou komunikaci transakčních dat společnost dále rozvíjí.

Společnost Mondelez Czech Republic, pod kterou spadají trhy také na Slovensku a v Maďarsku, patří mezi průkopníky moderních technologií v rámci celého koncernu. Už na začátku milénia zavedla podnikový systém ERP a od roku 2002 implementovala EDI; dříve než mnohé pobočky v západní Evropě. Společnost si dnes vyměňuje elektronické zprávy prostřednictvím EDI se 121 obchodními partnery napříč Evropou a velká část obchodní komunikace je zcela automatizovaná. V případě objednávek je to 96 % – nikdo z firmy je nemusí vidět ani kontrolovat, přesto jsou formálně správně, zaevidované a předané dál k vyřízení. Výrobce cukrovinek do budoucna plánuje další zjednodušování procesů. Chce docílit toho, aby od příjmu objednávky až po finální fakturaci všechna práce s doklady proběhla zcela bez lidského zásahu.

 

Výzva: specifika na „druhém konci linky“

Podívejme se nyní na projekt EDI podrobněji. Jedním z důvodů, proč se tuzemská pobočka Mondelēz rozhodla využívat služby EDI providera, byla specifika obchodních partnerů. Kvůli velkým rozdílům v technologickém zázemí odběratelů se zavedení vzájemné výměny dokladů ukázalo jako obtížné. Management se proto přiklonil k modelu spolupráce se třetí stranou. Od roku 2009 spolupracuje s druhým EDI providerem, společností GRiT, díky kterému je schopen popsaná specifika vyřešit.

Kromě zapojování partnerů dohlíží společnost GRiT také na samotný proces výměny dokladů. Řešení požadavků všech obchodních partnerů totiž vyžadovalo několik pracovních úvazků, což bylo pro Mondelēz náročné jak časově, tak i finančně.

 

Interní analýzy vyměňovaných zpráv

Česká jednička na trhu s čokoládovými produkty a sušenkami si s partnery vyměňuje obchodní doklady přes ORiON EDI. Mondelēz si za několik let spolupráce pochvaluje především zapojování nových partnerů, a to i těch, u kterých nejde použít standardní EDI. Za posledních pět let došlo k zapojení zhruba 40 českých i slovenských zákazníků. Výrazně se eliminoval počet chyb při zpracování dokladů. Tisíce zpráv, které měsíčně proudí do a z Mondelēzu, jsou využívány také k interním analýzám. Ty pomáhají managementu v rozhodování, které další procesy by se ve firmě daly automatizovat. Vize společnosti směřuje k dalšímu zjednodušování procesů, aby vše od příjmu objednávky až po finální fakturaci proběhlo bez zásahu lidské ruky.

Zavedení standardní EDI komunikace umožňuje uživatelům zrychlení řady procesů. Doba nutná ke zpracování dokladů se díky EDI zkrátí ze dnů na hodiny a minuty. Díky automatizaci a omezenému vstupu lidského faktoru do zpracování zpráv řešení zamezí chybám, které vznikají při přepisování dat. S elektronickými daty je možné dále pracovat, což zvyšuje konkurenceschopnost i operativnost.

výroba čokolády

Výsledné změny


Vystavená faktura se v řešení zobrazí do 10 sekund bez lidského zásahu.

Když se ve faktuře objeví chyba, ORiON Mondelēz upozorní na odmítnutí faktury ze strany zákazníka. Jednoduše ji opraví a pošlou znovu.