×
×

Nové aplikátory logistických etiket GS1 v Plzeňském Prazdroji

Nové aplikátory logistických etiket GS1 v Plzeňském Prazdroji

Napsal/a Mikuláš Černý, manažer PR a komunikace, GS1 Czech Republic, 15. 07. 2022. Kategorie: , , , ,

Zvýšení produktivity na 90 palet za hodinu při snížení nákladů a větší dostupnosti servisních služeb. Takového výsledku dosáhl Plzeňský Prazdroj zavedením aplikátorů paletových etiket od společnosti Kodys.

Našinci vykládat asi netřeba: Plzeňský Prazdroj začal v roce 1842 vařit světlý ležák nového typu. Tento typ spodně kvašeného piva (pils, pilsner) dnes tvoří přibližně dvě třetiny světové produkce světlých piv. Víte však, že někdejší n. p. patří mezi první společnosti, které u nás začaly využívat Systém GS1? Pivovar obdržel GS1 Company prefix již v roce 1984. Jen takto mohl vyvážet k západním odběratelům, kteří identifikaci čárovými kódy GS1 začali postupně vyžadovat od konce 70. let. Stejně jako tehdy i dnes vede Plzeňský Prazdroj v objemech vyrobeného piva v Česku a v exportech do zahraničí. Do jeho skupiny patří také pivovary Radegast a Velké Popovice; souhrnná produkce přesahuje 11 000 000 hl ročně.

Požadavek

Management pivovaru se před časem rozhodl pro obměnu zařízení pro označování palet určených k expedici v mateřském závodě v Plzni. Plzeňský Prazdroj využíval pro aplikaci standardních logistických etiket GS1 řešení, které se ukázalo jako ekonomicky příliš náročné. Společnost KODYS, akreditovaný partner GS1 Czech Republic, již dříve zajišťovala servis těchto aplikátorů. Proto ji uživatel oslovil s požadavkem pro dodání nákladově přívětivější varianty. „Chtěli jsme dodat ekonomicky udržitelné řešení s vysokou mechanickou spolehlivostí a dlouhou životností, které by nahradilo současné aplikátory. Spolu s tím zajistit dostupnost servisní podpory i náhradních dílů. Poptávka zahrnovala softwarové řešení, které by umožnilo komunikaci stávajícím i nově nasazeným aplikačním strojům s naším informačním systémem,“ vysvětluje Ondřej Sýkora, vedoucí automatizace v Plzeňském Prazdroji.

Plzeňský Prazdroj, a. s., založen: 1842
Registrace ochranné známky Pilsner Bier – Plzeňské pivo: 1859
Registrace v GS1: 1984

Řešení

Po provedené analýze Kodys navrhl vlastní řešení – tzv. K.aplikátor 170T3 pro označování palet až ze tří stran v souladu se Systémem GS1. Pro konstrukci zařízení byly zvoleny standardní komponenty renomovaných výrobců, zaručující dostupnost náhradních dílů a snadný servis. Funkce stroje zajišťuje průmyslový ovladač Siemens řady 1500 s komunikací dat v reálném čase na server, který sdílí data s panelovým PC – uživatelským rozhraním aplikátoru. Dotykový panel umožňuje pracovníkům jednoduchou obsluhu i údržbu a zajišťuje přehledné informace o provozu aplikátoru. „Hlavní řídicí komponentu představuje serverová aplikace, která zajišťuje oboustrannou komunikaci aplikačních strojů s nadřízeným podnikovým systémem SAP,“ doplňuje Milan Port, vedoucí oddělení automatizace ve společnosti KODYS.

Implementace

Systémový integrátor začal na projektu pracovat v polovině roku 2019. Do konce roku byl zhotoven prototyp aplikátoru. Po doladění aplikačních cyklů byl K.aplikátor v lednu 2020 předán zákazníkovi se všemi souvisejícími službami, jako jsou implementace, konfigurace, zaškolení obsluhy a napojení na informační systém. Souběžně s instalací aplikátoru byla nasazena i serverová aplikace, která zpracovává data nejen z nového aplikátoru, ale i ze všech dříve dodaných zařízení jiných výrobců a předává data do dalších logistických aplikací a do SAP. „Klíčový požadavek, zlepšení dostupnosti servisní podpory a snížení nákladů na provoz systému zpracování dat o paletách a aplikaci paletových štítků, byl splněn,“ říká Ondřej Sýkora.

Benefity

„Softwarové řešení od KODYSu kompletně nahradilo dosavadní komunikační rozhraní se stávajícími aplikačními systémy. Díky uživatelsky přívětivějšímu rozhraní se našim operátorům aplikátor snáze ovládá,“ doplňuje Ondřej Sýkora. To spolu s rychlou instalací spotřebního materiálu vedlo ke zvýšení produktivity, která dosahuje 90 palet za hodinu. Dodejme, že během prvních čtyř měsíců bylo SW aplikací zpracováno více než 730 000 palet. „Řešení plánujeme rozšířit i do ostatních výrobních závodů v Popovicích a Nošovicích,“ uzavírá vedoucí automatizace ve společnosti Plzeňský Prazdroj.

Funkce řešení pro aplikaci logistických etiket GS1

  • Termotransferový tisk a aplikace rychlostí až 120 palet za hodinu
  • Kontrola nanesení samolepicí etikety na paletovou jednotku
  • Načtení SSCC kódu po aplikaci etikety
  • Evidence SSCC do databáze vyrobených palet – vstupní databáze pro systém Traceability
  • Označení nekompletních palet (jiný počet výrobků na paletě – poslední paleta)
  • Ruční režim tisku etiket