×
×

Obal není jen podklad pod čárový kód

Obal není jen podklad pod čárový kód

Napsal/a Mikuláš Černý, manažer PR a komunikace, GS1 Czech Republic, 15. 07. 2022. Kategorie: , , , ,

Představujeme novou rubriku věnovanou světu obalových technologií. Tento sektor má k maloobchodu přirozeně velice blízko. Dynamicky se vyvíjí a rychle reaguje na trendy diktované rozvojem dodavatelských řetězců a rostoucím tlakem na udržitelnost.

Společně s odborníky z oboru vás budeme informovat o rozvoji v oblasti obalových technologií. V prvním díle se zaměříme především na obaly pro vyšší hierarchie balení. Na toto téma jsme vyzpovídali Martina Hejla. Jednatel společnosti THIMM Obaly je expert na slovo vzatý: v průmyslu obalů z vlnité lepenky působí již 25 let.

Co říkáte záměru GS1 Czech Republic věnovat se podrobněji problematice obalových technologií?

Zapojení nezávislé autority do edukace trhu velmi vítáme. Je důležité odbornou, ale i spotřebitelskou veřejnost vzdělávat v oblasti trendů papírových obalů a jejich potenciálu. Čím více informací se nám podaří předat odborné veřejnosti, tím větší je šance na zvýšení konkurenceschopnosti českých firem. Edukace na základní úrovni je však také důležitá. Mezi lidmi koluje spousta mýtů, jako např. mylný názor o neekologičnosti bílého papíru.

Jak je to ve skutečnosti?

Není výjimkou, že se lidé domnívají, že „nejekologičtější obal je ten hnědý“. Pak se stává, že pokud chce zákazník na obalu výrazné a syté barvy, zvolí tisk na bílý papír, ale právě kvůli tomu, aby byl obal vnímán jako ekologický, chce tento bílý papír přetisknout hnědou barvou.

Jak se v obalovém průmyslu projevuje tlak na udržitelnost?

Téma udržitelnosti se v oblasti obalů z vlnité lepenky řešilo odjakživa, pouze se tomu říkalo jinak – snižování gramáže papíru. Díky technologickému vývoji jsme za poslední dvě dekády dosáhli snížení gramáže použitého papíru více než o polovinu. Dnešní obal vyrobený z papíru o gramáži 80 g/m2 splňuje stejné požadavky na obal dříve vyráběný z papíru o gramáži 200 g/m2. Na trhu tedy téma udržitelnosti rezonovalo vždy, ale nahlíželo se na něj hlavně ekonomickým pohledem.

Dalším aspektem je tloušťka obalu. Ta u materiálu na bázi F-vlny činí přibližně 1 mm. Při jejím použití lze lépe využít objem nákladního vozidla a snížit počet přeprav. Současně šetří místo na paletě, kdy stejný objem zboží lze uložit na přibližně 70 % palet. Snižují se náklady na skladování a redukuje počet manipulačních operací.

Papírový obal je z podstaty udržitelný, protože pochází z obnovitelných zdrojů a je recyklovatelný. Při pohybu v uzavřeném cyklu retail – papírna lze tento cyklus realizovat minimálně sedmkrát. Při výrobě transportních obalů využíváme více než 80 % recyklátu. Nejkvalitnějšího papíru s vysokým podílem prvovláken používáme maximálně 20 %. Jde o speciální typy obalů např. pro transport přes moře, pro temperovanou logistiku, popř. pro přímý styk s potravinou, kde nesmí být použit recyklát.

A udržitelnost na úrovni spotřebitelských balení?

Papír dnes dokáže z velké části nahradit plast. Příkladem může být použití papírových vaniček na ovoce a zeleninu, donedávna výhradně plastových. Vlnitá lepenka pronikla dokonce do jednorázových obalů pro sektor horeca, kdy lze pokrm v obalu ohřát. U primárních obalů, například v potravinářském průmyslu, dokáže F-vlna ve spojení s povrchovou úpravou vodou ředitelnými laky nahradit umělou hmotu, hliník a hladkou lepenku. Takto zpracovaný papír má tedy silný potenciál vytlačit těžko recyklovatelné kombinované obaly. Použitý papírový obal lze vyhodit do směsného odpadu a následně spálit nebo kompostovat. To, co bylo před pěti lety jen těžko představitelné, se stává realitou a na obzoru jsou například takové inovace, jako papírové láhve pro nápojový průmysl.

Jaké benefity mohou nové tiskové technologie přinést firmám?

Aktuálně jsme svědky překotného rozvoje digitálního tisku. Tato metoda se obejde bez tiskových štočků a tiskový motiv se z počítače přenáší přímo do digitálního tiskového stroje. Oproti jiným metodám, např. ofsetovému tisku nebo flexotisku, odpadají náklady na tiskové štočky. Zároveň se šetří čas, který by byl potřeba pro jejich výrobu. Kromě snižování nákladů tato technologie přináší firmám mimořádnou flexibilitu.

V jakém smyslu?

Digitální tisk je vhodný pro výrobu v malém a středně velkém nákladu, ale i od jednoho kusu v různých formátech. Není třeba zadávat hromadné objednávky vysokého počtu kusů a držet velké skladové zásoby. Technologie umožňuje rychle měnit tiskové motivy a zkrátit dodací lhůty. Hodí se také pro výrobu individuálních či personalizovaných obalů, limitovaných edic v rámci promoakcí aj. Při použití digitálního tisku zákazník není omezen ani výběrem barev. Zatímco CMYK používá tři barvy – azurovou, purpurovou, žlutou – a základní černou, při digitálním tisku lze pomocí procesních barev CMYK simulovat mnoho speciálních barev.

Jak může být těchto výhod využito v automatické identifikaci?

U flexotisku či ofsetového tisku je také možné realizovat čárové kódy nebo 2D kódy přímo na obal. Ovšem pro zachování ekonomické smysluplnosti se spíše tiskne ve velkých nákladech. Přímý tisk digitální technologií umožňuje vytvářet obaly stejných produktů s různými variantami čárových kódů. Pomocí URL linku zakódovaného například do QR kódu tak lze dosáhnout individualizovaného datového obsahu pro různé cílové skupiny koncových uživatelů.

V dnešní rychlé době je využití digitálních technologií naprostou nezbytností a QR kódy (název přece vychází ze zkratky Quick Response) jsou jedním z přímých mostů mezi papírovým obalem a digitálním světem. Osobně se domnívám, že nástup této technologie je svým významem srovnatelný s příchodem 3D tisku. Obměna technologického parku českých tiskáren si vyžádá určitou dobu, ale masivní expanzi očekávám brzy.

Za GS1 můžeme potvrdit, že trend využití 2D kódů je velkým tématem i pro retail. Aktuálně probíhá testování GS1 DataMatrix a QR kódů pro využití na pokladnách. V praxi se zkouší první aplikace GS1 Digitálního linku pro efektivní sdílení nejrůznějších doplňkových informací o výrobcích směrem ke koncovému spotřebiteli. Ale o tom třeba zase někdy příště.