×
×

Activate jede!

Activate jede!

Napsal/a Jan Konečný, Manažer IT, GS1 Czech Republic, 15. 07. 2022. Kategorie: , , , ,

Již téměř rok nabízí GS1 Czech Republic uživatelům webový nástroj pro správu portfolia GTIN a GLN. Nazývá se Activate a psali jsme o něm v minulém čísle. Co nového přineslo poslední pololetí?

Začněme od výrazného nárůstu počtu uživatelů. V tuto chvíli Activate využívá více než 600 firem, které v něm spravují přes 90 tisíc produktů. S mnohými z těchto uživatelů aktivně spolupracujeme a pomáháme jim s osvojením funkcionalit stejně jako s importem produktů z jejich stávajících číselníků.

Activate je tu pro všechny uživatele Systému GS1. Využívají ho začínající firmy, které si v něm své produktové portfolio teprve tvoří po malých krůčcích v jednotkách kusů. Na druhé straně stojí etablované společnosti, jejichž záběr představují tisíce položek. Podle předpokladu má drtivá většina produktů v Activate český popis, nezanedbatelné množství je však vícejazyčné.

Nová vylepšení

Službu Activate stále vylepšujeme, hlavně směrem k uživatelské přívětivosti. Přidali jsme nové možnosti řazení a filtrování produktů nebo rozšíření vyhledávání ve vlastních produktech. Vylepšili jsme logiku při generování čárových kódů. A v neposlední řadě jsme zpřehlednili stránku s popisem produktových atributů.

Co připravujeme

Z věcí, které nejsou na první pohled vidět, je možné jmenovat přesnější validační pravidla při importování z excelu a zdokonalené sledování správnosti dat pro administrátory. Naše hlavní pozornost se v současné době soustředí na zprostředkování produktových dat do Globálního registru a následné zavedení služby Verified by GS1. Tato služba zajistí přenos dat z Globálního registru zpět k zákazníkům. Další úpravy chystáme pro editor atributů produktu, abychom omezili chybné vyplňování některých polí (uživatelé bohužel často neuvádějí obchodní značku do pole dlouhý název produktu). Obdobná vylepšení jsou plánována i pro editor GLN. Do přehledu vlastních produktů budou doplněny nové sloupečky, aby seznam zobrazoval více informací – např. interní čísla nebo hierarchii balení. Dále plánujeme implementovat nástroj pro snadné pořizování fotografií produktů a další formáty pro generátor čárových kódů.

Snazší ovládání s napovídačem

Pozornost si jistě zaslouží také vkládání kontrolní číslice, u kterého bude nově k dispozici napovídač. Další oblastí, kterou chceme zlepšit, je vytváření vyšších hierarchií balení ze spotřebitelské jednotky. Pro tento úkon vyvíjíme nového jednoduchého průvodce.

Vítáme nové uživatele

Nápadů máme hodně a věříme, že je naši uživatelé ocení. Děkujeme, že Activate využíváte. Službu najdete na adrese: www.gs1activate.cz.

GLOBÁLNÍ REGISTR A VERIFIED BY GS1

GRP, Global Registry Platform, je globální registr identifikačních čísel GTIN. Čísla se do něj automaticky nahrávají prostřednictvím služby GS1 Activate nabízené jednotlivými národními organizacemi GS1. Pro vyhledávání a ověřování identifikačních čísel GTIN uložených v globálním registru slouží nástroj Verified by GS1. Na českém trhu bude zprovozněn v letošním roce. Aktuálně je v globálním registru uloženo zhruba 200 milionů unikátních GTIN. Služba Verified by GS1 umožňuje obchodníkům a on-line tržištím ověřovat informace o produktu a název společnosti (společnosti nebo subjektu, který licencoval GTIN) jejich porovnáním s údaji zadanými vlastníkem značky.

Tereza Náprstková Tomanová - quality manager privat label, Košík.cz

KOLIK JSTE DOSUD VLOŽILI DO GS1 ACTIVATE ČÍSEL GTIN?

Začátkem loňského října jsem vložila úplně první výrobek a od té doby jsem seznam rozšířila na aktivních 130 GTIN. V nejbližších dnech zak- tivním dalších šest GTIN.

JAK ČASTO GS1 ACTIVATE POUŽÍVÁTE?

Používám jej minimálně jednou týdně při přípravě podkladů pro vytvoření legislativních etiket výrobků všech našich privátních značek. GTIN využíváme pro komunikaci jak s dodavateli, tak v rámci interních procesů na skladě. Současně připravujeme další prodejní kanály, kde je GTIN zapotřebí.

V ČEM VÁM GS1 ACTIVATE NEJVÍCE POMÁHÁ?

Nejvíce mi pomáhá, že jsou všechny GTIN pohromadě a mohu se k nim vracet, vyhledávat je a popřípadě ihned upravit. Velmi jsem uvítala lupu v zadávání klasifikace produktu, naše produkty jsou různorodé a ve stromu se hledalo těžko. Zde stačí vložit slovo a zobrazí se mi možnosti zařazení. A také mi velmi pomáhá funkce vytvoření čárového kódu, kdy nemusím používat generátor na internetu. Uvítala bych, kdybychom mohli GTIN generovat po určitých počtech, např. po deseti a nikoli jednotlivě. Vhodné by bylo nastavení filtru v názvech výrobků.

Filip Sobolič - systémový manažer výrobního závodu, Crocodille ČR

KOLIK JSTE DOSUD VLOŽILI DO GS1 ACTIVATE ČÍSEL GTIN?

V současné době máme v Activate evidováno 999 GTIN. V brzké době plánujeme dokončovací fázi migrace, takže se dostaneme na číslo lehce přesahující 1100 GTIN.

JAK ČASTO GS1 ACTIVATE POUŽÍVÁTE?

Activate používáme několikrát do týdne za účelem ověření platnosti GTIN, snadného způsobu generování EAN-13 a přidávání nových výrobků. Do budoucna je v plánu využívat Activate na denní bázi. Tomu bude předcházet dokončení migrace zbylých GTIN, které nyní archivujeme a spravujeme pouze v interní evidenci.

V ČEM VÁM GS1 ACTIVATE NEJVÍCE POMÁHÁ?

Především v konsolidaci interní evidence pro správu číselné řady GTIN. V minulosti docházelo k nepřehlednému vedení číselné řady formou nejrůznějších tabulek, což mělo za následek nedostatečnou přehlednost pro všechny zodpovědné osoby. Díky Activate jsme také minimalizovali jakékoliv riziko ztráty dat, což byl dříve problém především v situacích, kdy došlo k personálním obměnám na strategických pozicích. Nyní máme k dispozici uživatelsky přívětivý nástroj, který nám šetří značné množství času.