×
×

GDSN a datové služby: Globální datová synchronizace

GDSN a datové služby: Globální datová synchronizace

Napsal/a GS1 Czech Republic, 21. 07. 2022. Kategorie: , , , , ,

Globální datová synchronizace zefektivňuje výměnu kmenových dat. Uvažujete o zapojení do GDSN? Již elektronické datové katalogy využíváte a potřebujete podporu? Jsme tu pro vás.

GDSN

Globální datová synchronizace umožňuje dodavatelům zasílat produktová kmenová data více obchodním řetězcům najednou. Tím odpadá pracné vyplňování zalistovacích karet, které se u každého odběratele liší. Zaslat lze přitom nejen B2B data, jako jsou informace o skladování, rozměrech, kartonáži, sazbách daně apod., ale i fotografie a další B2C obsah pro potřeby e-shopů. Např. složení, alergeny či marketingová sdělení. S tím, jak se do online platforem zapojují i klasické obchodní řetězce, důležitost těchto informací roste. GDSN se běžně používá v řadě nejen evropských států. V České republice se tento standard již také prosazuje. Zasílat data lze do řetězců dm drogerie marktRossmann a od druhého čtvrtletí 2021 i do řetězce Albert Česká republika. Další obchodníci zavedení GDSN v dohledné době plánují. Obchodním řetězcům a dodavatelům, kteří se rozhodnou GDSN implementovat, GS1 Czech Republic nabízí poradenství. Zejména mezinárodním dodavatelům využívajícím korporátní GDSN systémy radíme při jejich správné konfiguraci a volbě atributů. Obchodním řetězcům pak nabízíme podporu během celého projektu – nejen v technické fázi, ale i při komunikaci vůči dodavatelům a jejich vzdělávání. Komukoliv dalšímu pak poskytujeme elektronický GDSN katalog SYNFONY pro zasílání či příjem produktových dat. Nabízíme podporu při využívání i dalších certifikovaných e-katalogů, jako např. Atrify.

TOMÁŠ TLUCHOŘ


  • V GS1 Czech Republic pracuje od roku 2012.
  • Miluje cestování, při studiu šest let pracoval jako delegát a šéfdelegát pro CK Blue Style v Řecku a Španělsku.
  • Specializace: standardy a řešení pro produktová kmenová data
  • Koníčky: běžky, cyklistika, horské túry, v Portugalsku se zkouší naučit surfovat.
  • Držitel ocenění a přínos organizaci GS1 The Everyone Makes Difference 2018

Zdroj obrázku: archiv GS1 Czech Republic

Produktové fotografie

Kromě přesných kmenových dat maloobchodní řetězce po dodavatelích stále častěji vyžadují také standardizované produktové fotografie. Snímky jsou nezbytnou podmínkou prodeje produktů v on-line obchodech, ale mohou také sloužit v tištěných materiálech nebo jako obrázky pro planogramy (schémata vzorového vystavení zboží). Fotografování podle přesných požadavků retailerů nebo pravidel platných pro jednotlivé trhy vycházejících ze standardu GS1 zajišťuje externí specializované studio.

SYNFONY

SYNFONY (www.synfony.cz) je nový elektronický katalog GDSN od GS1 Czech Republic. Jedná se o moderní cloudové řešení postavené na technologii úspěšně využívané v Dánsku, Finsku, Nizozemsku či ve Velké Británii. Webová aplikace umožňuje dodavatelům intuitivní vkládání produktových dat bez nutnosti cokoliv instalovat. Umožňuje také hromadné nahrávání dat prostřednictvím excelové šablony. Větší společnosti, resp. společnosti s větším množstvím produktů, mohou zvolit machine-to -machine integraci s interním informačním systémem. V tomto případě jsou data přenášena ve formátu XML s využitím protokolů FTP či AS2. Na straně příjmu dat lze všechny tyto způsoby využít také. Navíc je však k dispozici i stahování dat přes API. Velká výhoda pro uživatele SYNFONY spočívá v tom, že mají data svých produktů plně pod kontrolou. Mohou je kdykoliv publikovat nebo naopak opravit či stáhnout. Samozřejmostí je i možnost si veškerá data exportovat pro další zpracování do excelu nebo generovat přehledné produktové karty ve formátu PDF. Poskytovat data přes SYNFONY lze nejen do České republiky, ale i na jakýkoliv jiný zahraniční trh, kde GDSN funguje.
GS1 Czech Republic umožňuje registrovaným uživatelům přístup do katalogu SYNFONY prvních 12 měsíců v rámci stávajících členských poplatků.
V dalších letech je účtován fixní roční poplatek v návaznosti na velikost společnosti vyjádřenou tržbami. Neúčtují se však žádné dodatečné poplatky za počet vložených produktů, změny dat, počet uživatelů či připojených obchodních partnerů. Zajišťujeme provoz SYNFONY včetně uživatelské podpory, školení uživatelů, poradenství, publikace doprovodných materiálů a implementace nových funkcí. Zapojte se i vy!

ALICE PALKOSOVÁ


  • Novým členem týmu GDSN od ledna 2021
  • Má bohaté zkušenosti s EDI.
  • Specializace: e-katalog SYNFONY
  • Ráda cestuje, nejvíce si zamilovala Nepál a Peru; vášnivá sportovkyně.

Zdroj obrázku: archiv GS1 Czech Republic

Školení

Oddělení datových služeb v GS1 Czech Republic nabízí čtyři školení zaměřená na GDSN. Všechna školení jsou v časovém rozsahu zhruba 60 minut. Pokud máte tým v zahraničí, jsme po domluvě schopni školení uspořádat i v anglickém jazyce.

1. GDSN úvodní seznámení

Určené pro společnosti, které se chtějí seznámit se základy GDSN a se standardy, o které se GDSN opírá. Účastníci se dále dozvědí, jaká je aktuální situace v ČR apod.

2. GDSN e-katalog SYNFONY

Školení je určené společnostem, které využívají nebo budou využívat e-katalog SYNFONY. Hlavní náplní školení je ukázka základní práce s e-katalogem SYNFONY – tvorba, správa a publikace položek.

3. GDSN a datový model

Určeno firmám, které zvolily jiný GDSN katalog než katalog SYNFONY. Školitelé seznámí účastníky s datovým modelem pro ČR a vysvětlí, jaké atributy vyplňovat, kde najít dokumentaci a jak s ní pracovat.

4. GDSN atributy pro on-line prodej

Vhodné pro firmy, které zajímá, jak přes GDSN zasílat informace relevantní pro prodej zboží on-line (tzv. B2C data). Účastníci se naučí vkládat fotografie, marketingové údaje, informace o potravinách, popř. data o nebezpečných látkách.

Kvalita dat

Ačkoliv jsou v GDSN vestavěné automatické kontroly, které mnohým chybám zabrání, nelze tímto způsobem zkontrolovat vše. Kvalita dat v GDSN je přitom velmi důležitá, jelikož se případná chyba pošle několika obchodním partnerům zároveň. Každý dodavatel, který pro napojení do GDSN využívá e-katalog SYNFONY, proto musí absolvovat vstupní test kvality. Po vložení dvou až tří produktů je v GS1 Czech Republic zkontrolujeme podle fotografií etikety. S dodavatelem následně řešíme případné nedostatky a vysvětlíme, jak je opravit a předcházet jim. S kontrolou kvality dat pomáháme i následně. Jedním ze způsobů zlepšení kvality dat je i pravidelné vzdělávání prostřednictvím školení a doprovodných materiálů, které GS1 Czech Republic nabízí. Pokud je cokoliv nejasného, lze využít individuální konzultaci. od uživatelské podpory.

Poradenství pro exportéry

Mnoho českých dodavatelů úspěšně exportuje své zboží na zahraniční trhy. Pokud mají na daném trhu partnery, kteří zboží distribuují, zpravidla jim pokrývají i komunikaci s tamními obchodníky. Někteří dodavatelé dodávají přímo a musí řešit i komunikaci se zahraničními obchodními řetězci, a to včetně zasílání produktových kmenových dat. Řada odběratelů zejména v západní Evropě akceptuje tato data již pouze přes GDSN.
Poskytovat data přes GDSN zahraničním obchodním partnerům se zpočátku může zdát složitější. Různé trhy mají různé požadavky na množství a typ požadovaných informací. Dodavatel může narazit na různá pravidla např. ohledně sazeb daní či povinných údajů, které se třeba v ČR zatím nevyžadují. V takových případech můžeme rychle pomoci, jelikož známe pravidla pro GDSN i na jiných evropských trzích a máme kontakty na tamní organizace GS1. Řadě exportérů např. do Rakouska, Německa, Dánska či zemí Beneluxu již úspěšně pomáháme ať už poradenstvím, nebo i zajištěním přístupu do GDSN katalogu.

Klasifikace produktů GPC

Standard GS1 GPC (GlobalProductClassification) umožňuje dodavatelům kategorizovat produkty v jejich portfoliu podle mezinárodně uznávaného standardu, který byl vytvořen s důrazem na použitelnost v sektoru maloobchodu. Používá se však i v jiných odvětvích. GPC má čtyři úrovně od nejobecnějšího Segmentu (např. potraviny / nápoje / tabák a tabákové výrobky) až po nejdetailnější Blok (např. sýry – trvanlivé). Každá kategorie je jednoznačně identifikována osmi čísly. GPC se povinně používá v GDSN. Setkat se však lze i s použitím v jiných systémech – v České republice s GPC pracuje např. významná e-commerce skupina Mall Group. V GS1 Czech Republic zajišťujeme oficiální český překlad GPC a zpracováváme podněty českých uživatelů k úpravám tohoto standardu. Nabízíme rovněž poradenství v oblasti řazení zboží do správných GPC kategorií.

GS1 digitální link

Tento relativně nový standard GS1 umožňuje propojit produkt s libovolně bohatým online obsahem. S využitím tohoto standardu lze na obalu navíc zachovat pouze jeden datový nosič (např. čárový kód nebo QR kód), který plní několik funkcí zároveň. Po naskenování kódu chytrým telefonem se spotřebitel může např. zúčastnit soutěže nebo zobrazit webovou stránku výrobku, doprovodná videa, recept, ověření pravosti, informace o případném stažení vadné šarže nebo třeba seznam obchodů, kde lze výrobek zakoupit. Výrobce navíc není limitován definováním všeho, co bude v budoucnu potřebovat, hned při uvedení výrobku na trh. S použitím tzv. resolveru lze totiž obsah přidávat či měnit i kdykoliv poté, a to bez změny samotného datového nosiče na obalu.
Dodavatelům nabízíme poradenství v oblasti možných aplikací tohoto nového standardu pro řešení různých situací. Samozřejmostí je i metodická podpora při tvorbě digitálního linku – tedy zejména zajištění správného formátu. V případě zájmu jsme schopni rovněž nahrát digitální linky do resolveru, který zajišťuje přesměrování na požadovaný druh on-line obsahu.

REFERENCE


„GDSN představuje nesmírný kvalitativní posun v obchodní komunikaci. S množstvím zapojených dodavatelůa odběratelů tento efekt samozřejmě roste. Implementace je pro nováčky snadná, veškeré potřebné informace jsou k dispozici a vždy je tu podpora ze strany GS1 Czech Republic.“


Michal Weirich, Weleda

MARIE HAMERNÍKOVÁ


  • V GS1 pracuje necelé dva roky.
  • Specializace: standardy a řešení pro produktová kmenová data, kontrola kvality dat, GPC
  • Praxe: 13 let v bankovním sektoru na oddělení controllingu
  • Koníčky: příroda a vše, co k ní patří, hudba, četba a vyšívání

Zdroj obrázku: archiv GS1 Czech Republic