×
×

Kaarsgaren: S GTIN na Amazon

Kaarsgaren: S GTIN na Amazon

Napsal/a GS1 Czech Republic, 21. 07. 2022. Kategorie: , , , , ,

Seversky znějící jméno Kaarsgaren si dala rodinná firma, která dodává kojenecký textil, nepropustné chrániče na matrace a široký sortiment přikrývek. Ty s použitím vlny merino, bambusu či biobavlnyopravdu zahřejí. Původně importér dnes nabízí bohaté portfolio vlastní produkce „made in Czech Republic“. Standard GS1 mu pomáhá prosadit se také v on-line prostředí.

„Začínali jsme v roce 2005 jako dovozce dětských dek z Mexika. Dodávali jsme je do řetězců Delvita, Kaufland a čerpacích stanic OMV. Zároveň jsme provozovali dvě prodejny v centru Prahy a e-shop,“ představuje svoji firmu Roman Vaneš.

Jdeme do vlastní produkce

Asi po roce došli zakladatelé k názoru, že jim tento model nevyhovuje, a rozhodli se spolupráci s řetězci ukončit. „Místo dovozu jsme se rozhodli vyrábět vlastní výrobky z biotextilu. Prodejny jsme uzavřelia soustředili se na velkoobchodní prodej specializovaným prodejnám a e-shopům,“ pokračuje Roman Vaneš. Toto rozhodnutí znamenalo seznámit se se standardy GS1. „Hned na začátku jsem absolvoval školenív GS1 Czech Republic, což bylo velmi dobré rozhodnutí, protože jsem se seznámil se standardy a požadavky skladové logistiky. Od základu jsme předělali evidenci výrobků tak, aby vyhovovala standardu GTIN. Ze začátku po nás EAN kódy téměř žádný odběratel nepožadoval, ale dnes už bychom bez nich nemohli nikomu dodávat.“V té době poměr zákazníkůz kamenných specializovaných prodejen činil 40 %, na e-shopy připadalo 60 % obratu.

„Jméno Kaarsgaren je příjmení mého nevlastního otce, který mě vychoval – byl z Holandska. Naší hlavní předností je flexibilita. Dokážeme rychle reagovat. Výrobky upravujeme podle přání a vyrábíme na zakázku (dokonce i zákazníkům z Amazonu). Soustředíme se na kvalitu materiálů, vysokou gramáž textilu, biotextil a funkční textil. Prodáváme menší objemy výrobků ve vyšší cenové kategorii. Spolupracujeme s maminkami, které naše novinky testují při běžném používání, a jejich připomínky pečlivě vnímáme, proto výrobky neustále vylepšujeme. To je velká přednost malé firmy, že si můžete ve výrobě hrát, a to nás baví.“


Roman Vaneš, jednatel, Kaarsgaren

Standardy jako základ pro budoucí růst

Se zavedením EET přišel otřes. „Většina kamenných prodejen s dětským textilem ukončila činnost, proto jsme se rozhodli začít prodávat na Amazonu. Bylo skvělé, že jsme měli ve firmě zavedený GTIN, a proto byl pro nás vstup jednoduchý,“ oceňuje Roman Vaneš. S rozjezdem prodeje na Amazonu pomáhala externí firma. „Partneři byli velice překvapeni, že nám nemusejí vysvětlovat, co je EAN kód, kde se registrovat apod. Byli jsme v tu dobu jejich nejrychleji spuštěný prodejce na tomto tržišti.“

Pozor na nelegální GTINy

Při zadávání zboží v zalistovacím formuláři Amazon vyžaduje jeden z následujících identifikátorů: GTIN, EAN, GCID, ISBN, UPC, popř. ASIN. Bez toho nelze zboží na tržišti zaregistrovat. Při zadávání čísla produktu na webu Amazonu je nutné dbát na jeho formát.
Za „EAN“ Amazon považuje číslo vytištěné pod čárovým kódem. V případě GTIN je zde nutné zadat stejné číslo ve 14místné podobě, tj. doplnit ho zleva nulami. „Nedoporučuji v žádném případě používat smyšlené nebo ,ukradené‘ kódy,“ upozorňuje Roman Vaneš. Pro lepší orientaci zákazníků Amazon slučuje nabídky podle těchto kódů. V případě nelegálního použití cizího kódu takto označené zboží vyhledávač zařadí k originálnímu zboží s legálním identifikátorem. V daném momentu systém tržiště zjistí, že se pod stejným označením prodává jiný výrobek, než nabízí registrovaný držitel kódu. E-shop nabídku zablokuje a v případě opakování ukončí platnost celého účtu. „Proto je velmi důležité i pro malé firmy, jako jsme my, hned od začátku implementovat standardy GTIN do svého skladového hospodářství. Budoucí růst a rozšiřování profilu odběratelů je pak mnohem jednodušší a bez nutnosti změny evidence výrobků,“ doporučuje jednatel společnosti Kaarsgaren.
„V Amazonu zatím využíváme spolupráci FBM Marketplace, protože jsme si nechtěli zřizovat zahraniční daňové číslo, ale do budoucna plánujeme rozšířit spolupráci i v rámci tzv. FBA Marketplace a využívat možnost skladování a distribuce Amazonu. Nyní prožíváme druhý otřes – epidemie covidu vše pozastavila.“ Podle majitele firmy prodej na Amazonu pomáhá. „Nenahradil sice úplně výpadek po kamenných prodejnách, ale je to příjemný doplněk, který zatím neustále roste,“ uzavírá Roman Vaneš.

AMAZON VARUJE PŘED KÓDY NEAUTORIZOVANÝCH PRODEJCŮ


Amazon pro identifikaci produktů ve svém elektronickém katalogu vyžaduje GTIN, GlobalTradeItemNumber, globální číslo obchodní položky. Jedná se o číselnou strukturu vytištěnou pod čárovým kódem. Formulář Amazonu ji vyžaduje vždy ve 14místné formě (tzn. zleva případně doplněnou nulami). U Amazonu se lze setkat i s požadavkem pro značení UPC kódy. UPC kód obsahuje 12místnou číselnou strukturu, GTIN-12. UPC kódy se používají v USA a Kanadě, kódy EAN ve zbytku světa. Kódy EAN/UPC jsou kompatibilní a v logistice Amazonu bez problémů snímatelné. GTIN je nejrozšířenějším číslem pro identifikaci produktů v retailu a lze ho získat pouze od příslušné lokální organizace GS1.

GTIN a ostatní tržiště
S GTIN pracují i velká elektronická tržiště, jako je například eBay, Google či Alibaba, kde pomáhají při vyhledávání produktů a zobrazení relevantních informací. Amazon sám varuje před nákupem identifikačních kódů od neautorizovaných prodejců a na vybraných trzích již ve spolupráci s tamními národními organizacemi GS1 zahájil ověřování autenticity identifikace produktů.

Registr GTIN
Na základě požadavku řady významných e-commerce i klasických obchodníků vyvinula organizace GS1 registr vydaných GTINů, který je aktuálně dostupný v 18 zemích světa. Tento registr umožní snadno a rychle zjistit, zda byl GTIN skutečně vydán danému produktu. Všem prodejcům proto doporučuje obrátit se na licencovaná pracoviště GS1.

KAARSGAREN


  • Rok založení: 2003
  • Registrace v GS1: 2007
  • Výroba probíhá v Praze a ve Středočeském kraji
  • Sortiment: deky, fusaky, rukávníky na kočárky, zavinovačky, spací pytle, prostěradla, povlečení, peřinky, ručníky a osušky, dětské župany, potahy na autosedačky, chrániče matrací, ledvinové pásy

Zdroj obrázku: archiv