×
×

Kolik číslic má GTIN?

Kolik číslic má GTIN?

Napsal/a Jan Konečný, Manažer IT, GS1 Czech Republic, 20. 04. 2023. Kategorie: , , ,

Ani dobře vytištěný čárový kód nemusí snímače načíst, pokud má chybnou datovou strukturu. Jednou z příčin může být i nesprávně interpretovaná 14místná sekvence klíče GTIN, zkonvertovaná do čárového kódu EAN-13. Na vině bývají nekompatibilní formáty polí v databázi.

gtin správnost čísel

Vlevo je GTIN 08594182500240 správně zakódovaný do EAN-13. Vpravo stejný GTIN 08594182500240, kam se nevešlo 14 číslic a generátor „uřízl“ poslední číslici.

 

Někteří uživatelé stále nemají jasno, kolik číslic může mít GTIN. Ale pojďme na to od začátku: musíme si nejprve ujasnit rozdíl mezi pojmy GTIN a EAN. EAN, přesněji řečeno EAN-13, je datový nosič nebo také čárový kód. GTIN je číslo, které se kóduje do čárového kódu EAN-13 (nebo dalších nosičů), a najdeme jej vždy v okem čitelné podobě na určeném místě v blízkosti čárového kódu.

 

šampaňské s etiketouNevýznačné nuly

Podle Specifikací standardu GS1 existují GTIN-8, GTIN-12, GTIN-13 a GTIN-14. GTIN se vždy prezentuje jako numerické datové pole s pevnou délkou, tedy N14. GTIN, který má méně než 14 platných číslic, musí být při interpretaci do formátu N14 doplněn zleva nulami. Tyto nuly nemají logicky vliv na výpočet kontrolní číslice, jsou to tzv. nevýznačné nuly. Jsou důležité pro kódování do všech datových nosičů vyjma základních lineárních čárových kódů EAN-8, UPC-12 a EAN-13. U těch se nevýznačné nuly naopak nevyužívají. Pokud se GTIN do těchto nosičů natahuje automaticky, např. přímo z databáze ve 14místném formátu, musí se levostranné nuly ignorovat. Například GTIN-8 00000085912342 bude v čárovém kódu zakódován jako 85912342, GTIN-13 08594182500240 bude v čárovém kódu zakódován jako 8594182500240. Tedy bez levostranných nul. Pokud bychom tato identifikační čísla GTIN potřebovali zakódovat do GS1 -128 nebo do kódu GS1 DataMatrix, byla by kódována včetně levostranných nul.

 

Pozor na formát polí v databázi

Některé aplikace bohužel nefungují v souladu se standardy GS1 a s identifikačními čísly GTIN pracují chybně. Proto dosud narážíme na případy, kdy zákazník potřebuje do určitého pole v databázi nebo programu vložit GTIN-13 ve čtrnáctimístné podobě, přitom cílové pole má jen 13 míst. Do takovéhoto pole musí zadat GTIN bez počáteční nuly. Skutečnost, že je pole kratší, si zákazník nemusí uvědomit. Nebo nedostane žádné varování od softwaru. Dokonce může nastat situace, že se pole naplní prvními třinácti znaky zleva, tedy včetně levostranné nuly. To samozřejmě způsobí odříznutí poslední pozice zprava, což je kontrolní číslice. Pokud k tomuto problému dojde v databázi (typicky u e-shopů), většinou lze všechno ještě relativně snadno napravit.

U programu pro generování čárových kódů, kde se tisknou etikety pro fyzické značení produktů, by taková chyba znamenala vážný problém. SW by takto zadaná data vyhodnotil jako chybná a k tisku etikety by vůbec nedošlo, nebo, pokud by tisk proběhl, skenery by číslo nebyly schopné dekódovat.

 

skenování etikety ilustrační obrázek

 

Pomůže školení či webinář

Z praxe víme, že tato zdánlivě banální práce s levostrannými nulami může při implementaci uživatele dosti potrápit. Zejména pokud se v praxi potkají různě nakonfigurované interní systémy. Proto na problematiku upozorňujeme na všech webinářích i pravidelných školeních. Je to také časté téma osobních či telefonických konzultací. Řadu informací je možno najít také na našich webových stránkách. Pokud si však z jakéhokoli důvodu nejste jisti, doporučujeme absolvovat webinář nebo se přihlásit na prezenční školení.

Rádi vám principy používání identifikačních čísel a jejich kódování do datových nosičů vysvětlíme, při prezenčním školení si budete moci své znalosti i prakticky procvičit. Edukační programy jsou připraveny tak, že pomohou získat potřebné znalosti nováčkům, ale nudit se nebudou ani zkušenější pracovníci, protože standardy se vyvíjejí a vždy je něco nového.

 

Verifikace je jistota

Uživatelům také doporučujeme využívat aktualizované verze SW pro generování čárových kódů. Nabízíme verifikaci čárových kódů, tj. možnost ověření kvality provedení i obsahu kódu. Základní ověření snímatelnosti kódu si mohou uživatelé provést teoreticky i sami pomocí různých aplikací/čteček pro chytré telefony. Je však nutné si uvědomit, že tento způsob má své limity a je skutečně čistě orientační.

Závěrem je potřeba si říci, že kvalita provedení čárového kódu a správná práce s identifikačními čísly je vždy zodpovědností uživatele. GS1 Czech Republic má řadu výukových programů, může pomoci radou i odbornou konzultací, ale nenese odpovědnost za chybnou implementaci ani za chybné fungování SW či řešení třetích stran.

 

tabulka jednotlivých gtin

Kódování jednotlivých GTIN do vyšších struktur pomocí aplikačních identifikátorů. Každý GTIN má 14 číslic.