×
×

Poslání spojovat

Poslání spojovat

Napsal/a Taťána Freithová, manažerka marketingu, GS1 Czech Republic, 15. 07. 2022. Kategorie: , ,

Jak nás vidí mladá generace? Ví vůbec, co je GS1 a jaké je její poslání? Jak budoucím manažerům, podnikatelům a lidem, kteří budou rozhodovat o běhu byznysového světa, vysvětlit, proč je GS1 nedílnou součástí mnoha oblastí našeho každodenního života? Nejen tyto otázky jsme položili představitelům tzv. generace Z – studentům Vysoké školy kreativní komunikace.

Na rozdíl od „iksové“, která pamatuje svět ještě před masovým využíváním informačních technologií, se generace „zet“ zrodila až do doby digitální. Ne nadarmo jsou její příslušníci často nazýváni „digitálními domorodci“ či generací iGen.

Žijí převážně on-line. Bez přístupu k internetu na všech možných zařízeních od počítače po chytré hodinky si svůj život nedokážou představit. Komunikují přes sociální sítě (ale pozor, na Facebooku jsou už jen dinosauři). Televizi, pokud vůbec sledují, tak jen streamují, a hudbu rozhodně neposlouchají na MP3 přehrávačích.

Co říká značka GS1?

Jakkoliv jsou z pohledu mediálního zásahu „komplikovaní“ a zatím si pracovní trh spíše osahávají, budou to oni, kdo v několika málo letech ovládnou svět. Ve svých rukou mají kromě smartphonů také naši budoucnost. I proto v GS1 Czech Republic uzrál nápad zahájit spolupráci se studenty nejen technických (především logistických) oborů, ale nově také marketingových.

V rámci projektu s Vysokou školou kreativní komunikace zasvětili studenti část praxe v zimním semestru naší značce. Zadání bylo jednoduché: Víte, co je to GS1 a její Systém GS1? Jak byste značku a službu definovali?

Studenti na úvod absolvovali osobní setkání s manažery GS1 Czech Republic, kde se dozvěděli pouze základní informace o standardech GS1. Pak už pracovali zcela samostatně. Principem projektu bylo, aby nebyli ovlivněni odborným názorem profesionálů, ať už po stránce technické či technologické, nebo tím, jak se my jako firma aktuálně snažíme komunikovat naši značku a její benefity.

Je až překvapivé, jak kategoricky studenti vnímají pozici čárových kódů a globálních standardů obecně: „Prostě bez čárových kódů nic nenakoupíš, nic neprodáš, na netu nedohledáš s jistotou přesně to, co hledáš, a v mnoha oblastech podnikání vlastně ani neuspěješ…“

Máme stejný pohled

Pro GS1 Czech Republic jsou výsledky projektu velmi pozitivní zprávou, potvrzením nadčasovosti Systému GS1 a všeho, co GS1 představuje. Spolupráce se osvědčila a s některými nápady dává smysl dále pracovat. Příjemné je i zjištění, že vnímání a nápady mladých kreativců nejsou v mnoha ohledech daleko od reálné marketingové strategie společnosti. Jsme více než potěšeni, že generace Z si s generací X rozumí, i když na řešení přicházíme každý jinak.

A co na to vše řekne generace Alfa, tedy děti narozené po roce 2010? Nechme se překvapit!

A víte, jak studenti vidí GS1?

  • GS1 spojuje největší rivaly po celém světě. Často i ty nesmiřitelné.
  • Čárové kódy jsou bezpečné, věrohodné a stabilní.
  • Standardy šetří peníze, čas a prostředky.
  • Systém GS1 stírá hranice tak, jak jsou obecně vnímány.
  • Čárové kódy pracují pro nás, neměli bychom je vnímat jako obtěžující prvek.
  • Čárové kódy ulehčují život v komplikovaném světě.
  • Proč to dělat složitě, když už 50 let máme jednoduchá a spolehlivá řešení.