×
×

Školení: základ partnerství

Školení: základ partnerství

Napsal/a Hana Strahlová, manažerka EDI, GS1 Czech Republic, 15. 07. 2022. Kategorie: , , , ,

Vzdělávání uživatelů Systému GS1 představuje základ našich služeb. Ať již na vstupním školení při registraci nových uživatelů, na specializovaném sektorovém školení nebo na školení připraveném na míru určité firmě (často v jejích prostorách), vždy máme na paměti to hlavní: předání potřebného know -how a pomoc při řešení konkrétního problému znamenají jeden z pilířů partnerství s vámi, uživateli.

Všechna školení se konají v pravidelných intervalech a uživatelé Systému GS1 k nim mají volný přístup v rámci svých ročních poplatků. Termíny, stručný obsah a možnost přihlášení jsou k nalezení na našich webových stránkách pod odkazem www.gs1cz.org/skoleni. Tato školení jsou sestavena pro jednotlivce, kteří se potřebují vzdělat v dané problematice.

V některých případech je ale nutné proškolit větší skupinu zaměstnanců nebo se na problematiku zaměřit komplexněji. V těchto případech školitelé GS1 připravují školení přímo na míru konkrétnímu uživateli, kde zohlední jeho specifické potřeby a soustředí se na řešení určitých problémů. Školení postavené přesně podle specifických potřeb konkrétního uživatele je populární jak mezi uživateli z řad malých a středních podniků (ti tvoří více než 70 % našich uživatelů), tak i u velkých společností. Školitelé na nich nejčastěji poskytují podporu při realizaci konkrétního projektu či při implementaci určitého řešení, jako např. EDI komunikace nebo – aktuálně stále častěji – elektronického katalogu Synfony pro globální datovou synchronizaci produktových dat. Tým školitelů pečlivě vyhodnocuje zpětnou vazbu firem. Jeho cílem je „pilovat“ školení tak, aby naši uživatelé získali důvěru a ideálně se k nám vraceli.

Školení na míru na téma GDSN...

Například zaměstnanci společnost NOHEL GARDEN, největšího dodavatele zahrádkářských potřeb v ČR a SR, před časem absolvovali školení zaměřené na kvalitu čárových kódů a jejich verifikaci. Školitelé se nedávno do společnosti, která je aktivní i na dalších evropských trzích, vydali znovu (ovšem pouze virtuálně). Tentokrát to byl tým GDSN. „Nabízený sortiment představuje více než 10 000 aktivních položek. Chtěli jsme proniknout do problematiky zalistování v Synfony a vědět, jak rozhraní funguje,“ vysvětluje Jiří Laipold, vedoucí IT oddělení ve společnosti NOHEL GARDEN. „Získali jsme základní informace, ale následná praxe ukázala, jaké otázky bylo ještě potřeba zodpovědět. Komunikace ze strany GS1 byla skvělá. Se vším nám pomohli a zodpověděli nám všechny dotazy,“ prozrazuje Jiří Laipold s tím, že další školení, kterého by se firma ráda zúčastnila, je program „GDSN 2b – Jak číst český datový model“.

...nebo například EDI

O zkušenosti se školením v GS1 Czech Republic se podělila také Lenka Sixtová, Logistics Lead CZ/SK ve společnosti Unilever ČR. „V rámci naší společnosti se s problematikou GS1 setkává mnoho oddělení, v supply chainu se jedná o tým zastřešující kmenová data, oddělení zákaznického servisu, logistiky a v neposlední řadě také plánování a copacking, který zastřešuje proces přebalování a vytváří výrobková balení dle individuálních potřeb jednotlivých zákazníků. Z toho důvodu je přínosné si pravidelně opakovat pravidla a správný proces GS1, abychom zajistili jeho korektní nastavení a implementaci do našich interních procesů, hladké fungování a maximální využití potenciálu, který je Systém GS1 schopen poskytnout.“ Jak školení splnilo očekávání? „Školení bylo velmi profesionálně zpracováno i vedeno,“ odpovídá Lenka Sixtová. „Proběhlo virtuálně, a přesto velmi efektivně.

Sestaveno bylo dle naší specifikace a potřeb, za což patří školitelce a jejím kolegům velký dík.“ Podle Lenky Sixtové se podařilo obsah školení koncipovat pro velmi různorodou základnu účastníků. „Pokrylo širokou oblast problematiky od základních pravidel pro fungování GS1 přes téma SSCC štítků, EDI komunikace a aplikačních identifikátorů. Pozitivní zpětná vazba po školení od kolegů – účastníků potvrdila schopnost školitelů zaujmout a podat téma atraktivně pro různé profese v rámci celého dodavatelského řetězce,“ uzavírá Lenka Sixtová a dodává: „Nyní uvažujeme o specializovaném školení GS1 pro logistiku, kde vnímáme sílící poptávku od našich odběratelů na elektronickou výměnu dat, zejména zpráv DESADV a ORDRSP. Školení a možnost přímé konzultace s odborníky ze společnosti GS1 Czech Republic nám zajistí připravenost pro dialog s našimi zákazníky ohledně jejich požadavků na vzájemnou elektronickou výměnu dat.“

Velmi frekventované i zdravotnictví

Toto byly pouze dva příklady školení, která byla připravena dle specifických požadavků uživatele. Kromě GDSN a EDI lektoři organizují školení na míru také pro firmy ze sektoru logistikyčerstvých potravin nebo např. zdravotnictví. Zvláště zdravotnictví představuje velmi specifickou oblast, kde je nutné školit větší množství uživatelů s nejrůznějšími dotazy. Mezi nejfrekventovanější otázky patří např.: Jak získat UDI pro zdravotnický prostředek? Jak správně sestavit UDI-DI? Který datový nosič použít pro UDI? Ptejte se, rádi vám odpovíme.

Jsme tu pro vás

GS1 Czech Republic nabízí vstupní školení o fungování Systému GS1, které by si měli osvojit všichni uživatelé – registrované společnosti i jednotlivci. Na ně navazuje dvanáct sektorově zaměřených školení. Pro firmy se specifickými požadavky je možné organizovat školení na míru. Všechny výukové programy jsou pokryty ročními provozními poplatky. Stále probíhají formou webinářů, avšak brzy budou nabízena také v tradiční prezenční podobě. Těšíme se na vás!