×
×

Aktuality (říjen 2022)

Aktuality (říjen 2022)

Napsal/a GS1 Czech Republic, 24. 10. 2022. Kategorie: ,

Ilustrační obrázek

Personálie

Kristina Strnadová foto

Po úctyhodných osmadvaceti letech z funkce prezidenta GS1 Czech Republic odchází Jaroslav Camplík na zaslouženou penzi. Kolektiv GS1 Czech Republic mu děkuje za vše, co pro standardizaci vykonal, a přeje mu mnoho zdraví a elánu.

Z mateřské dovolené se vrátila Kristina Strnadová. Referentka zákaznického servisu se věnuje administraci a registraci nových uživatelů GS1 Czech Republic.

 

Proč vkládat obrázek produktu do Activate?

Od září je na stránkách GS1 Czech Republic dostupný vyhledávač produktů Verified by GS1, který je protipólem nástroje Activate.

Ve zkratce – jak své produkty vložíte do Activate, tak budou vypadat při vyhledávání přes Verified by GS1. Jedním z atributů při vkládání je obrázek produktu. Je to sice nepovinný atribut, ale ve výsledku může zákazníkovi velmi napovědět, co se za hledaným číslem GTIN vlastně skrývá. Vizuální rozdíl mezi produktovou kartou s obrázkem výrobku a kartou, u které obrázek chybí, je markantní. Proto uživatelům Activate doporučujeme, aby při zakládání svých produktů doplňovali i jejich obrázky.

 

Product ID

 

V novém sídle

GS1 Czech Republic se přestěhovala o patro výše do větších a modernějších prostor. Nové sídlo disponuje dvěma moderně vybavenými školicími místnostmi. Těšíme se na vaši návštěvu na staronové adrese GS1 Czech Republic, Na Pankráci 30, Praha 4. Sídlíme ve čtvrtém patře.

 

GREEN DEAL II: Cesta ke změně

Letošní ročník tradiční odborné konference navázal na úspěšný loňský díl věnovaný problematice podmínek implementace evropské strategie Green Deal a zaměří se zejména na trendy logistiky blízké budoucnosti pod taktovkou Reliant Group. Jedním ze speakerů byl i Tomáš Martoch z GS1 Czech Republic.

 

Nová pracovní skupina Product Passport

Ředitelka GS1 Czech Republic Pavla Cihlářová a ředitel datových služeb Tomáš Tlučhoř se stali členy nové pracovní skupiny při GS1 in Europe, která se bude zabývat problematikou zavádění tzv. pasů produktů v EU. Na akci Product Passport Day, která se konala v květnu v Bruselu, získali nové informace od regulačních orgánů EU o všech změnách a možnostech využití. Toto setkání bylo velmi přínosné, protože GS1 Czech Republic se velmi aktivně podílí na procesu možných připravovaných změn. O dalších novinkách a postupech v dané problematice vás budeme pravidelně informovat. Podrobněji o produktových pasech čtěte na straně 6.

 

Speedchain 2022

V polovině září proběhla přední akce českého eventového kalendáře – logistická konference SpeedCHAIN. Vznešené prostory Břevnovského kláštera uvítaly 850 delegátů. K nim promluvilo necelých šedesát řečníků na řadu aktuálních témat z oblasti logistiky a supply chainu. Jako první vystoupil někdejší premiér České republiky Jan Fischer, aby posluchačům nastínil perspektivy vývoje podmínek pro podnikání v logistice optikou makroekonomické reality. Následovala vystoupení Milana Ludvíka ze společnosti ZETES Solutions, Lenky Grešlové (ŠKODA AUTO) a Vlastimila Kožeje (CID International) s Markem Lykem (LOGFLEX CZ).

Foto ze Speedchainu 2022

V opatské jídelně mezitím probíhala paralelní sekce. O udržitelnosti v potravinářství hovořila Martina Šilhánová z Nestlé CZ&SK nebo Dalibor Ondra (DHL Supply Chain), který referoval o implementaci robotů.  Následující program byl rozdělený do dvou sekcí: e-commerce a globální obchod. Součástí druhé sekce byla i panelová diskuse na téma odolnosti globálního obchodu na pozadí bouřlivých ekonomických a geopolitických změn. V ní vystoupil mj. Tomáš Martoch, manažer ECR v GS1 Czech Republic.

 

Společenský večer a plavba na VltavěPlavba po Vltavě

Dva roky odkládaný společenský večer GS1 Czech Republic se nakonec velice vydařil na lodi Agnes. Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, a panu prezidentovi Jaroslavu Camplíkovi za krásnou prezentaci o slavných dějinách vorařského řemesla v Čechách. Odstupující prezident GS1 Czech Republic Jaroslav Camplík je známý tím, že v roce 1979 stál za implementací prvních čárových kódů EAN-13 v Československu. Méně známý je fakt, že dlouholetý propagátor standardizace u nás je také aktivním prezidentem tradičního spolku plavců Vltavan Čechy a velkým znalcem historie vorařství. O své znalosti se podělil s hosty společenského večera GS1 Czech Republic.

 

Udržitelnost pro výrobu a obchod potřetí

V květnu proběhl třetí ročník semináře na téma udržitelnost. Akci s podtitulem Jak náklady přeměnit v zisk pořádala společnost Press21 ve spolupráci s THIMM Packaging, katedrou obchodního podnikání a komerčních komunikací Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a společnosti PwC Legal. Pořadatelé se zaměřili na problematiku společenské odpovědnosti firem z pohledu provázanosti čtyř prvků: člověk, produkt, obal a logistika. Jednotlivé prvky pak spojí otázka: Je udržitelnost pro firmy povinnost a lze na udržitelném chování vydělat? Odborným garantem akce byl Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Seminář zahájil Tomáš Macků, research & communication director ze společnosti Ipsos, prezentací kontinuálního průzkumu na téma, jak vnímá udržitelnost český spotřebitel. Velice zajímavou sekci připravili studenti Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze, kteří představili několik projektů pro trvale udržitelné podnikání. Následovalo vystoupení Jiřího Peroutky z dm drogerie markt na téma ekologických produktů; Martin Hejl ze společnosti THIMM Packaging hovořil na téma zvyšování prodejů díky udržitelným obalům. Mezi dalšími řečníky vystoupil také Tomáš Martoch, senior manažer ECR v GS1 Czech Republic s příspěvkem o aktivitách proti plýtvání potravinami a udržitelné logistice.

 

Z EDI sympozia

Po covidové pauze se v květnu uskutečnil již 26. ročník EDI sympozia. Stěžejní akci věnovanou elektronické výměně dat pořádá Český národní orgán pro usnadňování procedur obchodu a elektronický obchod (FITPRO) při Hospodářské komoře ČR ve spolupráci s ministerstvem vnitra a ministerstvem průmyslu. Tématem setkání bylo efektivní využívání elektronické komunikace v obchodních vztazích.

Foto z EDI sympozia

Alice Palkosková, GS1 Czech Republic

Nové trendy v EDI komunikaci za GS1 Czech Republic prezentovala EDI manažerka Hana Strahlová. Alice Palkosková, manažerka datových služeb, představila velmi žádané téma dneška, a sice GDSN – globální datovou synchronizaci a její využití v praxi.

 

Eastlog vzdal hold člověku v logistice

Jubilejní, 25. ročník logistické konference letos nesl podtitul Homo logisticus a symbolicky tak vzdal úctu všem lidem, kteří pracují v logistice a kteří zejména během pandemie ukázali, že logistika je spolehlivou součástí krizové infrastruktury země.

Foto z logistické konference

Tematicky se však kongres věnoval také dalším oblastem – vedle lidských zdrojů to byly automatizace a robotizace, vzestup e-commerce či environmentálně ohleduplnější logistika a doprava. Kongres zorganizovala společnost Atoz Group v O2 universum v Praze. Akce sestávala ze společného programu, několika vložených workshopů specializovaných na dané téma, speed-datingové platformy Bizlog, večerního Logistického Business Mixeru. Druhý den účastníci navštívili logistické provozy Wedo v Ostředku, Kiekert-CS v Přelouči a DC Tesco Stores, odkud je zaváženo všech 185 prodejen řetězce.

 

Redakce GS1 Czech Republic