×
×

Ferrero: verifikace čárových kódů pro globální trh

Ferrero: verifikace čárových kódů pro globální trh

Napsal/a Mikuláš Černý, Manažer PR a komunikace, GS1 Czech Republic, 24. 10. 2022. Kategorie: , , ,

Světoznámé čokoládové vajíčko s překvapením. Kinder Surprise!  Před více než dvaceti lety výrobce Ferrero vytvořil další úspěšnou variaci na téma vajíček s hračkou – Kinder Joy. K bezproblémovému snímání oblíbených cukrovinek na pokladnách celého světa nyní přispěla GS1 Czech Republic.

Společnost Ferrero byla založena v roce 1946 v Albě v italském regionu Piemont a dnes patří mezi světové lídry ve výrobě čokoládových cukrovinek. Populární výrobek Kinder Joy se v Evropě objevil v roce 2001. Čokoládová cukrovinka ve tvaru vejce se úspěšně etablovala na světovém trhu a dnes patří mezi hlavní produkty v portfoliu skupiny Ferrero. Výrobek má jednu polosféru vyplněnou mléčným a kakaovým krémem se dvěma křupavými oplatkovými kuličkami, zatímco druhá obsahuje hračku. Při návrhu obalu a realizaci čárového kódu na oblém podkladu je třeba hledat optimální umístění datového nosiče.

 

Specifika ikonického obalu

Kinder Joy obal

Obal Kinder Joy je tvořen dvěma symetrickými plastovými kapslemi. Při jeho výrobě se používá termoplastický materiál, který je po zahřátí tvarován do ikonické formy Kinder vajíčka. Prostor, který je na obalu Kinder Joy k dispozici, je značně omezený. Přitom je do něj potřeba umístit informace vyžadované legislativou, nutriční hodnoty a marketingové informace.

U tiskové technologie používané pro tepelně tvarovaný materiál se navíc počítá s drobnými deformacemi grafiky. Přesto se díky zkušenostem ve společnosti Ferrero podařilo najít optimální způsob pro umístění všech požadovaných grafických prvků při zajištění jejich nejvyšší kvality a čitelnosti pro spotřebitele. V podobném duchu výrobce usiloval o co možná nejefektivnější realizaci dalšího nezbytného grafického prvku – lineárního čárového kódu EAN-8.

 

Zahájení spolupráce

GS1 Czech Republic úzce spolupracovala se společností Ferrero s cílem zajištění vysoké kvality a čitelnosti čárového kódu EAN-8 na obalech Kinder Joy. Produkt Kinder Joy byl v hledáčku týmu GS1 Czech Republic od pravidelných měsíčních kontrol prováděných v jednom z tuzemských maloobchodních řetězců. Ty probíhají od roku 2020, přičemž výběr produktů pro účely verifikace zajišťuje řetězec. Využívá přitom data z pokladních terminálů, které zaznamenávají efektivitu snímání. Pro GS1 Czech Republic je tento projekt svým způsobem jedinečný. Zatímco při běžných verifikacích v místě prodeje se kontrole podrobuje co největší množství produktů během tří až pěti dnů, v daném řetězci se kontroly provádějí na menším počtu vybraných produktů. Zato však pravidelně každý měsíc.

Spolupráce s GS1 Czech Republic byla velmi efektivní. Zástupci společnosti Ferrero spolu s manažerem GS1 BarCodes přistoupili k vyhodnocení různých grafických návrhů, aby našli kompromis mezi rozměry čárového kódu doporučenými standardy GS1 a skutečnými prostorovými možnostmi obalu Kinder Joy a alternativami umístění kódu. Vzniklo několik konceptů pracujících s různými rozměry kódu, variantami jejich umístění, formáty a barvami čar. Pracovníci GS1 Czech Republic provedli také několik testů dekódovatelnosti a partnerům ze skupiny Ferrero poskytli doporučení pro další postup. Na základě získaných výsledků bylo jako nejlepší řešení vyhodnoceno přesunutí čárového kódu na boční stranu.

 

Vítězný návrh

Optimalizovaný „vítězný“ návrh s nejlepší dostupnou snímatelností počítal s realizací modrých čar kódu EAN-8 na bílém pozadí. Vybraný koncept si dokázal poradit jak s rozměrovými omezeními obalu, tak i se specifickým tvarem a tiskovou technologií užívanou pro potisk materiálu po tepelném tvarování. Zvolené provedení čárového kódu se stalo celosvětově závazné pro všechny budoucí varianty obalu Kinder Joy. Evropští zákazníci se s novými obaly poprvé seznámili v dubnu letošního roku.

Testování vzorků Kinder Joy

Testování vzorků

Jakub Cihlář foto

Jakub Cihlář | Vedoucí projektu za GS1 Czech Republic


Při kontrolách kvality je vždy obtížné komunikovat výsledky měření společnostem, které mají sídlo mimo Českou republiku, v tomto případě se nám ale podařilo zahájit konstruktivní dialog nejprve s místním zastoupením Ferrero a poté na online schůzkách i se zástupci mateřské společnosti v Itálii. Na těchto schůzkách jsme domluvili postup pro tolik potřebné otestování různých velikostí a umístění čárových kódů na produktu. Díky tomu jsme byli schopni stanovit ideální velikost a pozici, ve které bude kód i na takto komplikovaném obalu čitelný.

EAN-8

Tento typ čárového kódu je primárně určen pro snímání a identifikaci velmi malých spotřebitelských jednotek.

 

SYMBOL EAN-8 TECHNICKÉ ÚDAJE
Jmenovitá šíře (100 %) 0,33 mm
Jmenovitý rozměr (š × v) 26,73 × 21,31 mm
Rozměrové možnosti 80–200 %
Ochranná zóna Levá: 7 X PRAVÁ: 7 X
Min. kvalitativní stupeň 1,5 (ANSIC)